İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen “Hayırsevener Cinayeti” davasında sona yaklaşılıyor.
Bandırma'da 18 Aralık 2009'da görev yaptığı gazetenin bulunduğu cadde üzerinde silahlı saldırıya uğrayan ve kaldırıldığı hastanedeki müdahalelere rağmen kurtarılamayan Cihan Hayırsevener cinayeti ile ilgili aralarında bir gazeteci meslek örgütünün başkanı, bir gazete patronu, bir avukatında bulunduğu 3'ü tutuklu, 12 şüphelinin yargılandığı davaya devam edildi. 
İstanbul'daki 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 5. duruşmada, tutuklu sanıklar İhsan Kuruoğlu, Serkan Erakkuş ile Kerem Yılmaz ve diğer tutuksuz sanıklardan bazıları hazır bulundu.
Mahkemede ilginç anlar yaşandı. Bandırma'da yayınlanan yerel bir gazetenin kurucusu olan ve gazeteci Cihan Hayırsevener'in öldürülmesi olayının "azmettiricisi" olarak yargılanan İhsan Kuruoğlu, 'suçsuz' olduğunu ileri sürerek tahliyesini istedi. Mahkeme başkanı, sanık İhsan Kuruoğlu'nu bazı hareketleri ve konuşmları nedeniyle salondan dışarı çıkarılmasını istedi.  Bunun üzerine, Kuruoğlu görevliler tarafından dışarı alınarak duruşmaya devam edildi.
KİMLER YARGILANIYOR?
Türkiye yanında dünya basın örgütleri tarafından da yakından izlenen gazeteci Cihan Hayırsevener'in öldürülmesiyle ilgili davada, ünlü isimler yargılanıyorr. 

Cinayetin azmettiricisi olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan İlk Haber Gazetesi’nin kurucusu İhsan Kuruoğlu, önceki duruşmalarda Cihan Hayırsevener'i öldürdüğünü itiraf eden Serkan Erakkuş, tetikçi ile birlikte hareket etmekle suçlanan Kuruoğlu’nun şoförü Kerem Yılmaz ve iddianamede suç örgütüne yardım ettiği belirtilen İlk Haber Gazetesi Yayın Danışmanı ve Güney Marmara Gazeteciler Derneği Başkanı Engin Arıcan’ın da aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında çeşitli suçlar isteniyor. 
4 SANIK İÇİN MÜEBBET İSTENİYOR
Sanıklar, "kasten ve tasarlayarak adam öldürmek", "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak", "örgütün veya amacının propagandasını yapmak" ve "ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurmak" ile suçlanıyorlar.
İddianamede, tetikçi Serkan Erakkuş, Hayırsevener'i cezaevinden ölümle tehdit ettikten sonra cezalandırılma yönünde talimat verdiği ifade edilen İhsan Kuruoğlu, avukatı olarak görev yaptığı halde bu kişinin örgüt faaliyetleri çerçevesinde verdiği talimatları çevresine aktardığı gerekçesiyle Ferda Dündar ve saldırıya karıştığı belirtilen Kerem Yılmaz için Ceza Yasası'nın 82/1-a maddesi uyarınca müebbet hapis cezası isteniyor.
İddianamede, suç örgütüne yardım ettiği belirtilen Engin Arıcan için ise 4 yıla kadar hapis ve belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma cezası verilmesi talep ediliyor.  
KARAR İÇİN GERİ SAYIM 
Mahkemenin bugünkü duruşmasında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti avukatları da hazır bulundu. Tutuklu sanıkların tahliye talebi reddedildi. Duruşma 22 Kasım 2012 tarihine ertelendi. 
GİZLİ TANIK OLAY ANINI ANLATTI
22 Mayıs’taki duruşmada 'Bandırma' adı verilen gizli tanık, cinayet anını anlatarak katil Serkan Erakkuş’un daha önce mahkemede vermiş olduğu ifadeleri yalanlamıştı.
Tetikçi Serkan Erakkuş, ifadesinde Cihan Hayırsevener’in kendisine yolda hakaret ettiğini ve elindeki anahtarlıkla kafasına vurduğunu ileri sürerek "Yere düştü, elini çantasına atınca, bende korkum ateş ettim" demişti. 
"Bandırma" adı verilen gizli tanık ise, bir önceki duruşmada,kendisine kamerayla gösterilen tetikçi Serkan'ı, Cihan Hayırsevener’i vuran kişi olarak teşhis etti. Gizli tanık ifadesinde olay anını şöyle anlatmıştı: 
"Olay günü Atatürk Caddesi’nden karşıdan karşıya geçiyordum. Gazeteci Cihan Hayırsevener’in arkasından koşarak gelen Serkan Erakkuş, sol elinde bulunan silahın kabzasıyla kafasına vurdu.. Bunun ardından Cihan Hayırsevener’e birşeyler söyleyerek silahı sağ eline aldı ve üç el ateş etti. Bu olayı 6-7 kişi gördük."

Editör: Haber Merkezi