Başkan Ok, halkın istemine rağmen Anıtlar Yüksek Kurulu'nun yıkılan halin yerine benzerinin yapılması yönündeki kararına karşı koyamazken,  Atatürk Parkının dibindeki Vakıflara ait araziye 5 yıldızlı otel yapılmasına karşı her şeyi ortaya koyacağını söyledi.

Balıkesir'in 5 yıldızlı oteli olan ihtiyacı belediyeyle Vakıfların arasını açtı. Belediye Başkanı İsmail Ok, Atatürk Parkı'nın girişindeki 10 bin metrekarelik eski lunapark alanına lüks otel yapılmasına herkesin karşı çıktığını ileri sürerek, yapılması halinde ortaya konacak eylemlerle Atatürk Parkı'nın İstanbul'da yaşanan Gezi Park'ındaki olaylara dönüşeceğini söyledi.

BAŞKAN OK'A GÖRE EN UYGUN YER

Başkan Ok, Belediye Encümen Salonu'nda Yardımcıları Yusuf Özenç, Tuna Aktürk ve Meclis Üyesi Faruk Demiraslan'ın da katıldığı basın toplantısında konuştu. Ok, "Balıkesir'in 5 yıldızlı otel büyük ihtiyacı ancak, en uygun yer Vakıflara ait parkın dibi değil, Kipa'nın yerindeki belediye arazisidir" diye konuştu.

Göreve geldiklerinde 5 yıldızlı otel yapımı için Vakıflara yaptıkları takas teklifinin geri çevrildiğini dile getirerek, Özel İdareye otopark olarak kiralanan yerin ne alışveriş merkezine ne de otel yapımına uygun olmadığını bildirdi.

Atatürk Parkının 5 yıldızlı otelin arka bahçesi yapılmasına şiddetle karşı çıkacağını ileri süren Belediye Başkanı, Vali Ahmet Turhan'a ve iktidar partisine birlikte hareket etmek için çağrıda bulundu.

"ARADAKİ FARKI VERELİM"

Başkan Ok, toplantıda şunları söyledi:

"Biz daha adaylığımız sürecinde buranın otel yeri olmadığını, parkın bir parçası olan yerin parkla bütünleştirilmesine uygun proje yapılmasını savunduk. Göreve geldiğimiz 2009 yılından hemen sonra 29.7.2009 tarihinde Vakıflar Genel Müdürlüğü Balıkesir Bölge Müdürlüğüne bir yazı yazmıştık. Kipa'nın yanında 12 bin 357 metrekare yerimiz var. Otopark alanı ise, 10 bin metrekare bu bölge SİT alanı. Buna rağmen otel yeri olarak daha önceki takasta böyle geçti. Göreve geldiğimizden 3 ay sonra buranın takas yapılması için yazı yazdık. Bize Vakıflar Genel Müdürlüğü Bölge Müdürlüğünden bu taşınmazların değeri eş değer bulunmadığı için uygun görülmemiştir diye yazı geldi. Arkasından 12.8.2009 tarihinde yine bir yazı yazdık. İdaremiz ile belediyemiz tarafından oluşturulacak değer tespit ve uzlaşma komisyonunca taşınmazların değerine ilişkin olarak yapılacak çalışmalarla konunun çözümünün mümkün kılınacağı değerlendirilmektedir diye yazı yazmıştık. Bu yazımıza da 15.8.2011 tarihinde cevap gelmiş. Bu arada da 'söz konusu arsanın başka arsa ve taşınmazlarla ilgili takası uygun görülmektedir' dendi.

DEĞERİ KAT KAT ARTAR

Vakıflar Genel Müdürüyle de bizzat görüştüm. Değer tespit komisyonunda bu arsa daha pahalı çıkarsa Balıkesir Belediyesi olarak aradaki farkı biz ödeyelim diye taahhütte bulundum. Oysa ki ulaşımı kolay şehir içi sayılacak ama şehrin sıkıntısından uzak garaja yakın her yere ulaşımı yakın Kipa'nın yanındaki arsaya bir otel yapıldığında değeri kat kat artacak. Çünkü orada yükseklik sınırı var. Biz buraların takas olması için her şeyi yazmışız. Kendi imzam var. Ama takasa asla yanaşmadılar. Yine otopark alanının alışveriş merkezi yapılması için teklifle geldiler. Burasının ne otele ne de alışveriş merkezi yapılmasına uygun değildir diye kabul etmedim. Ama bunlar tekliflerimize yanaşmadılar.

Malum bir kaç gün önce Valimiz Ahmet Turhan'ın bir açıklaması var. Bu otel yerine bir işadamının teklifi var diye Sayın Valimiz de şimdiki otopark alanının parka dahil edilmesini istiyor. Bizde Sayın Valim, Balıkesir halkı da, kamuoyu da, belediye de sizin gibi düşünüyor. Biz her şeye hazırız. Öyleyse buyurun Balıkesir'e bir marka otel kazandıralım. Kipa'nın yerine otel yapılması için bize onlarca marka geldi. Sırf burayı takas edilebilmesi için yarın Vakıfların 'burası elimizde kaldı' diyeceklerini bildiğimiz için yerimizi hep beklettik. Orası kıymetli ise, bizim yerimizde ondan aşağı kalmaz. Yeter ki, Balıkesir'in en güzel yerindeki yeşil alanın dibine 5 yıldızlı otel yaparak Atatürk Parkı'nı arka bahçesine çevirmeyelim. Sivil toplum örgütleri ve Balıkesirliler buranın otel yapılmasını istemiyor. Öyleyse vakıfların inatlaşmasının bir anlamı yok.

TEK BAŞIMA SAVAŞIRIM

Siyasilere de sesleniyorum. Eğer siyasiler iktidar erki buranın otel yapılmasını istiyorsa olur. Vakıflar müdürlüğü buna direnemez. Ama Balıkesir'in geleceği için her türlü işbirliğine, diyaloğa hazırız. Yeter ki bu Balıkesir'in menfaatine olsun. Ama bu bizim değil, tüm Balıkesir'in sorunudur. Bu hayati bir konu. İstanbul'da hayati bir konu var. Balıkesir'de bunu yaşamasın. Bize rağmen burada bir otel yapılmaya kalkışılırsa bunu yaptırmamak için her şeyi yapacağım. Yasalar çerçevesinde tüm gücümle tek başıma da olsa savaşacağım. Bu son derece yanlış bir proje. Biz teklif ederken alternatifini de gösteriyoruz. Şimdi mi aklınız başınıza geldi? Böyle bir yanlışa inşallah kalkışılmaz. Balıkesir parkı böyle paylaşılmaz."

ATATÜRK PARKI, GEZİ GİBİ OLUR

Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, Atatürk Parkı'nın girişinde Özel İdare tarafından otopark olarak kullanılan alana 5 yıldızlı lüks otel yapılmasına şiddetle karşı çıkacağını söyledi. Ok, "İktidar buranın otel yapılmasını istiyorsa olur. Ama yapılırsa karşı çıkmak için her şeyi yaparım. Atatürk Parkı, gezi gibi olur" dedi.

Editör: Haber Merkezi