Havaların soğuması ve yağışların başlamasıyla birlikte kış lastiği alışverişleri de artış gösteriyor. Ancak son yıllarda piyasadaki dört mevsim lastikler de kullanıcılar açısından kafa karışıklığı yaratabiliyor. Yüzyılı aşkın süredir sürücülerin yol arkadaşı olan Michelin; sürücülerin bu konudaki karar noktasında yardımcı olabilmek adına her iki lastik türüne ilişkin ipuçlarını sıraladı.

Hafif kış koşullarında dört mevsim

Dört mevsim lastikler tasarımı itibariyle yıl boyunca hareketlilik sağlar. Yaz ve kış lastiklerinin çeşitli avantajlarından yararlanarak mevsim ne olursa olsun sürüş güvenliği sunarlar. Fakat dört mevsim lastikler, yoğun kar yağışı gibi aşırı hava koşullarının üstesinden gelmek için üretilmemiştir. Bunun yerine ıslak zemin, hafif buzlanma ve hafif kar yağışı gibi koşullarda en iyi performansı sergilerler. Bu yüzden dört mevsim lastikler, kış koşulları ile nadiren karşılaşılan durumlarda mevsim geçişlerinde lastiklerini değiştirmek istemeyen sürücüler için önerilmektedir.

7°C'nin altında kış lastiği tercih edilmeli

Yoğun kar yağışı gibi zorlu hava koşullarının üstesinden gelmek için özel olarak tasarlanan kış lastikleri; 7°C'nin altındaki düşük sıcaklıklarda tam performans vererek çalışırlar. Özel kauçuk yapısına ve sırt desenine sahip kış lastikleri ıslak zeminde suyu en iyi şekilde tahliye ederek, suda kızaklama (aquaplaning) riskini en aza indirirler. Bunun yanında üzerlerinde bulunan lameller (kılcal kanallar) sayesinde de karlı zeminde üstün performans sergilerler. Kış lastiklerinin özel sırt deseni sayesinde de daha büyük pençe etkileriyle karlı zeminde aracın çekiş gücü desteklenir.

Hangi lastik tercih edilmeli?

Michelin bu noktada, karar sürecinde olan kullanıcılara kış koşullarına ne derece maruz kalıp kalmadıklarını soruyor. Zorlu kış koşullarıyla sık karşılaşıyorsanız, kış lastiklerini tercih edebilirsiniz. Bu durumda zorlu kış koşullarında uzun ömürlü güvenlik sunan Michelin Alpin 6 lastikler en doğru seçim olacaktır. 

Zorlu kış koşulları ile nadiren karşılaştığınız durumlarda ise her mevsim kullanılabilen dört mevsim lastikler tercih edilebilir. Fakat genellikle dört mevsim lastiklerin sırt deseni kış lastiklerini anımsatır ve bu sayede kış koşullarındaki performansları, yaz koşullarındakinden daha iyi olur. Michelin; hem yaz hem de kış koşullarında sürüş güvenliği ve performanstan ödün vermek istemeyen sürücülerin, dünyanın ilk ve tek kış lastiği sertifikalı yaz lastiği Michelin CrossClimate+'ı tercih etmelerini öneriyor.

Editör: Haber Merkezi