Ayvalık'a bağlı Karaayıt köyüne 300 metre uzaklıkta yaklaşık 11 yıldır faaliyetlerini sürdüren Bilfer Demir Zenginleştirme tesislerinin atık depolama alanı olarak kullandığı pasa tepesi, yoğun yağışın ardından geçen ocak ayında da çökmüştü. Ardından; Ayvalık’ın Karaayıt Köyünde Balıkesir İl Mera Komisyonu tarafından pandemi yasaklarının başladığı ilk gün alınan karar ile mera alanları Bilfer Madencilik’e devredilmişti.

Geçtiğimiz Pazar günü yaşanan yağışlar sonrası göçük meydana geldi ve maden atıkları suya karıştı. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, belediye olarak Balıkesir Çevre İl Müdürlüğü'ne ihbarda bulunduklarını söyledi.

Başkan Ergin, barajdan alınan numunelerin suya kimyevi madde bulaşıp bulaşmadığının kontrolünü yapmak üzere Balıkesir Çevre İl Müdürlüğü’ne gönderdiklerini belirtti.

Ergin, “Ayvalık Belediyesi olarak yasal yollar ile de konunun takipçisiyiz. Karaayıtlı hemşehrilerimizle dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Yakın zamanda yine bu madenciliğe ait atık/pasa depolama sahasında meydana gelen göçük nedeniyle tonlarca atık hemen yanı başındaki dereye taşmış, derenin taşıdığı bu zehirli atık Madra Barajı’na kadar taşınmıştır.

Sulama amaçlı olarak kullanılan bu barajdan da tarımsal ürünlere karışması ve bu ürünleri kullananların sağlığı için risk oluşturması söz konusudur” dedi.

Editör: Haber Merkezi