Ahilik kültürünün tanıtılıp yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla bu yıl 34’üncüsü kutlanan Ahilik Haftası Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Balıkesir’de 50 bin esnafın temsilcisi 84 esnaf odasının başkanları ve Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem tören alanında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtına çelenk sunmasının ardından Balıkesir Valisi Hasan Şıldak’ı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yücel Yılmaz’ı ziyaret etti.



KORTEJ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi önünden mehteran öncülüğünde Vali, Belediye Başkanı, BESOB Başkanı ve Esnaf Odaları Başkanları kortej halinde Milli Kuvvetler Caddesi’nden Zağnos Paşa Meydanı’na esnaf ve vatandaşları selamlayarak yürüdüler.


Zağnos Paşa Meydanı’nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Mehter Takımı’nın kahramanlık marşı gösterileri ile Fatih İlköğretim Okulu öğrencilerinin halkoyunu gösterileri meydanda toplanan vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. Mehteran gösterilerinin ardından günün anlam ve önemi hakkında konuşan Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem Ahiliğin; iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin yardım severliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen olduğunu ifade etti.


AHİLİK; TÜRKLERİN
ANADOLU’DA KÖK SALMASINDA
ÖNEMLİ BİR ROL OYNAMIŞTIR

Başkan Erdem konuşmasında Ahilik “13. - 19. yüzyıllar arasında Anadolu’da yaşayan halkın sanat ve meslek alanında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir.
Ahilik; ahlak, eğitim, bilim, teşkilatlanma, kalite, standart, üretici, tüketici ilişkisi, denetim ve bunun gibi, konularda yaşadığı dönemin toplumsal yapısını düzenlemiş ve yeterli olmuş bir sistemdir.
Ahilik Türklere özgü milli bir kuruluş olarak ortaya çıkmış, Türklerin Anadolu’da kök salması ve tutunmasında önemli bir rol oynamıştır.
Türk Esnaf ve Sanatkarları bugünde toplumsal barışın, Milli Birlik ve Beraberliğin sağlanmasında sorumluluğunu devam ettirmektedir.
Milletler, tarihlerindeki köklü, sağlam kültürler ile geleceğe umutla bakarlar. Şanlı tarihimizdeki Ahilik Kültürümüzden asla vazgeçemeyeceğimizi ve gelecek kuşaklara aktaracağımız bilinmelidir.
Bugün el emeği, göz nuru, alın teri ile hayatta kalma mücadelesi veren Esnaf ve Sanatkarlarımızın Ahilik Haftası’nı kutluyor, bol kazançlı, bereketli, sağlık ve mutluluk dolu birlik ve beraberlik içerisinde geçirmelerini Cenab-ı Haktan niyaz ediyorum” dedi.

“AHİLİK DENİNCE BİR İŞİ
DÜZGÜN YAPMA GELİYOR”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, ahilik haftası nedeni ile yaptığı konuşmada ahilik haftasının usta çırak ilişkisi altında sürdüğünü söyleyerek, yerel yönetimler olarak her zaman küçük esnafın yanında olduğunu belirtti.
Belediye Başkanı Yücel Yılmaz konuşmasını şöyle tamamladı:
“Ahilik denince akla usta çırak ilişkisi, teşkilatlanma ve bir işi düzgün yapma geliyor. Bizim Balıkesir’deki tüm oda başkanlarımıza ve esnafımıza Balıkesirliler adına teşekkür etmek istiyorum çünkü 2020’nin birinci çeyreğinden sonra 2021’in neredeyse Mayıs ayına kadar gerçekten Balıkesir’in yükünü esnaflar çekti ve gerçek manada bu zor zamanların sınavını hepsi başarıyla verdiler. Gerek Fırıncılar Odası gerek Şoförler Odamız gerekse perakende hizmetinde pazarcı olarak veya bakkal olarak çalışan esnafımız bu sınavı gerçekten çok güzel verdi. Buradan ben hepsine teşekkür ediyorum. Bütün şehrin yükü bu arkadaşlarımızın üstünde 50 bin esnafımız neredeyse 150 bin istihdam ve 60 bin kişinin olaylı veya direkt olarak geçindiği esnaf grubundan bahsediyoruz. Bu arkadaşlarımız Balıkesir’de üzerine düşen görevleri laiki ile yerine getirdiler ve bu günlere kadar geldik. 2021 yılında pandemi belasından da kurtulup, aşılarımızı ve pandemi ile ilgili bütün tedbirlerimizi alıp esnafımızın önünü açan onların gayretini boşa çıkarmaya.”


VALİ HASAN ŞILDAK : AHİLİK
KÜLTÜRÜNÜ UNUTAMAYIZ

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak esnaflarımızın son 1 buçuk yıllık dönemde büyük zorluklar, büyük sıkıntılarla geçirdiklerini ifade ederek, “Atalarımızın bize emanet ettiği bu topraklarda birçok emaneti var onlardan bir tanesi de ahilik haftasıdır. Ahilik haftası boyunca yapacağımız etkinliklerle esnafımızın bu değerleri tazeleme günüdür bu vesileyle geçmişten günümüze gelen değerleri bugünde yaşatmaya devam edeceğiz. Esnafımızın vatandaşlarımıza sundukları ve satış yaptıkları mal ve hizmetlerin ötesinde aynı zamanda güzel ahlakı iyi ilişkileri de yansıtan o mahallenin kültürel değerlerinin oluşmasında pay sahibi olan bir kurumdur esnaflık. Mahallemizdeki bakkal amcayı, fırın kültürünü unutamayız bütün bunlar bizleri şekillendiren kültürümüz genişleten, yansıtan şeylerdir. İşte esnaflarımız ifade edildiği gibi son 1 buçuk yıllık dönemde büyük zorluklar, büyük sıkıntılarla geçirdiler. Pandemi sürecin de yaşadığımız büyük zorlukların kat ve kat daha fazlasını yaşayarak bu güne ulaştık. 1 Temmuzdan itibaren ülkemizde daha rahat, daha huzurlu ticari ve sosyal hayatın yaşandığı bir ortamı birlikte yaşıyoruz. Yeni bir kapanma yeni bir kararlaştırılmış tedbir olmaksızın hastalığın kontrolünü kaybetmeden, tedbirlere uyarak ve aşılarımızı olarak daha güzel günlere ulaşmak istiyoruz” diye konuştu.

YILIN AHİSİ, KALFASI
VE ÇIRAĞINA ÖDÜL


Yapılan konuşmaların ardından Yılın Ahisi ödülüne layık görülen Keçecilik mesleğiyle uğraşan Recep Agen’e, Yılın Kalfası seçilen Kuaför Rümeysa Duran’a ve Yılın Çırağı seçilen Oto Elektrikçisi Buğra Ercan’a plaketleri Vali Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve BESOB Başkanı Fehmi Erdem tarafından verildi.



Törene; Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Balıkesir İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Tarık Hekimoğlu, Balıkesir İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Balıkesir Ticaret İl Müdürü İlhan Pehlivan, CHP İl Başkanı Serkan Sarı, İYİ Parti İl Başkanı Özlem Ural, BESOB Başkanı Fehmi Erdem ve 50 bin esnafın temsilcisi 84 esnaf odası başkanı katıldı.
Tören sonrasında 5 bin kişilik pilav ayran hayrı yapılırken, protokol üyeleri esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinlediler.

Editör: Haber Merkezi