BALIKESİRLİ ünlü fikir ve mücadele adamı Hasan Basri Çantay, vefatının 55. yıl dönümünde anlamlı bir etkinlikle anılacak. 

Ülkemizin değerli İslam bilginleri arasındaki şair, gazeteci Hasan Basri Çantay anısına, İlahiyat Fakültesi, Altıeylül Belediyesi ve  Hasan Basri Çantay Camisi ve Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nce ortaklaşa panel düzenlendi. 
"Vefatının 55. yılında Hasan Basri Çantay" adı altında ve Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek panel 6 Aralık Cuma günü saat 19.30'da başlayacak.

Moderatörlüğünü İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit üstleneceği panelde, BAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Narlı, Tarihçi-Yazar ve BAÜN öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Çevik, Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özkan ile Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir,  fikir ve mücadele insanı Hasan Basri Çantay'ı edebiyat, milli mücadele, dini ve gazetecilik yönüyle ele alıp düşüncelerini katılımcılarla paylaşacak. 


Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayacak panelde ayrıca Çantay'ın hayatını anlatan kısa bir film gösterimi gerçekleşecek.

HASAN BASRİ ÇANTAY KİMDİR?


Hasan Basri Çantay 1887'de Balıkesirde doğdu. Çantayzadeler adıyla anılan eski ve köklü bir ailedendir.
İlköğretimini Balıkesirde ibtida-yi Kebir adı verilen ilkokulda yaptı. Daha sonra Balıkesir idadisine devam etti.
Bir süre Nafia(Bayındırlık)dairesinde memur olarak çalıştı. Bu orada Balakesir Mevlevihane Medresesinde Dini bilgiler ve Arapça öğendi. Edebiyat, Hukuk felsefe ile uğraştı.
Meşrutiyetin ilanından sonra Nasihat, Balıkesir, Yıldırım ve Karesi adı verilen gazetelerde makaleler yayınladı.
1. Dünya savaşı sıralarında kimsenin sesini çıkarmadığı o felaketli günlerde Balıkesirden bir ses yükseltmeye karar verdi ve SES  adı altında gazete çıkarıp Milletin çiğnenen haklarını savundu. Milli Mücadelede yazıları ve faaliyetleriyle halka önderlik etti.
1919 yılında Müdafaa-i Hukuk Osmaniye Kongresinde Balıkesiri temsil eden delegeler arassnda yer aldı.
Kurtuluş Savaşının karanlık günlerinde Balıkesir'de kurulan Müdafaa-yi Milliye Cemiyetinde etkin rol alıp Kepsut, Dursunbey taraflarına giderek; oralarda halkı toplayarak konuştu.
Milli birlik şuuru ile vatanı savunma azmi uyandırdı. O bir Kuva-yi Milliyeci idi.
Kurtuluş savaşından sonra Balıkesir Mebusu olarak 1. Büyük Millet Meclisine katıldı.
Bu arada Mehmet Akif Ersoy´a istiklal Marşını yazdırmaya vesile oldu.
Meclisten ayrıldıktan sonra Balıkesir Lisesinde asıl mesleği saydığı edebiyat öğetmenliğine devam etti.
Gazetecilik ve yazarlık yanında bilimsel çalışmalar, şiir ve musiki ile de tanındı. Balıkesir'den göç ettiği İstanbul´da 03 Aralık 1964´de  vefat etti.

Editör: Haber Merkezi