Valilik internet sitesindeki haberde şu ifadelere yer verildi:

Antik Çağda yabani ayva anlamına gelen Kidonia olarak anılan Ayvalık, Balıkesir'in Ege Bölgesi sınırları içerisinde kalan şirin ilçesi. Kuzey Ege'nin en güzel durağı Ayvalık, huzur veren bir tatil için beklediğiniz ne varsa, hepsini bir arada verebilen nadide yerlerimizden biri.

'Kuzey Ege'nin Kalbi' Ayvalık'taki tarihi Rum evlerinin restore edilip, güzelliklerinin yavaş yavaş ortaya çıkmasıyla, yazlık yer algısından uzaklaşıp gerçek Ege ruhunu da hissettirmeye başladı.  Ege Denizi'ne inci gibi dağılmış 22 ada, hele ki Cunda Adası muhteşem.

Ayvalık'ın kuzey doğusunda Gömeç, güneyinde İzmir'e bağlı Dikili ve Bergama, batısında ise Ege Denizi var. Karşısında ise Midilli Adası bulunuyor ve çıplak gözle görülebiliyor. Ayvalık Adaları adı verilen takımadalara sahip olan Ayvalık'ın Cunda Adası, ilçeye kara yolu ile bağlanan, yüksek kesimlerinde boğazların, iç içe girmiş koyların ve tazecik deniz ürünlerini tadabileceğiniz restoranların bulunduğu çok özel bir ada.

Ege Bölgesi'nde bulunan tatil beldelerinin en bilindik temsilcileri de tarihi yel değirmenleri. Bodrum'un, Çeşme'nin değirmenleri her ne kadar daha çok bilinse de, Ayvalık Cunda Adası'nda bulunan tarihi değirmenler de gün geçtikçe daha da bilinmeye başlıyor ve Ayvalık gezilecek yerler listesinde bir numarayı alıyor.

Ayvalık sokakları, Ayvalık'ın cıvıl cıvıl görüntüsünün yanında tarihi ruhunu da hissedebileceğiniz harika bir atmosfere sahip. Daracık ve Arnavut kaldırımlarıyla döşenmiş yollarında yürürken Ayvalık'ı keşfedebilirsiniz. Rum ustaları tarafından yapılan evler, genellikle sarımsak taşından inşa edilmiş. Günümüzde bazıları restore edilerek butik otele, kafeye dönüştürülse de pek çoğu hala konut olarak kullanılmaya devam ediliyor.

Sokaklarda yürürken renkli renkli çiçekleri ve sizden kaçmayan sokak hayvanlarını görünce yüzünüzde ister istemez bir gülümseme oluşuyor. Çeşit çeşit dükkânlar ve kafelerin bulunduğu sokaklarda yürürken, ruhunuzu dinlendirebilir, cumartesi günleri kurulan antika pazarından ve perşembe günleri kurulan perşembe pazarından harika alışverişler yapabilirsiniz.

Ayvalık dendiğinde akla ilk gelen yerlerden en önemlisi de Şeytan Sofrası.

Şeytan Sofrası'nın mitolojik hikâyesinin dışında önemli diğer özelliği ise manzarası. Ayvalık'ı panaromik olarak en net ve harika şekilde görebileceğiniz manzaraya sahip. Ayvalık merkezden, Cunda'ya ve Yunan Adaları'na kadar pek çok noktayı seyre dalabileceğiniz seyir tepesi, özellikle akşam gün batımı saatlerinde, güneşin batışını izlemek isteyenlerle doluyor.

Küçükköy Mahallesine bağlı Sarımsaklı'da yer alan Sarımsaklı Plajı, Ayvalık'a tatile gelenlerin en çok tercih ettiği plaj. Sarı renkli yumuşacık kumu ve taşsız, tertemiz deniziyle, bir görenin bir daha gitmek istemeyeceği güzelliğe sahip.

Ayvalık'a 18 km uzaklıkta bulunan Ayvalık'ın mahallelerinden biri olan Altınova, sahiliyle de herkesin sevdiği noktalardan. Altınova genellikle tatilcilerin evlerinin olduğu ve sezona göre yoğunlaşan yazlık yerlerden.

Editör: Haber Merkezi