BALIKESİR'in zengin mutfak kültürü, Fransa, İtalya, Katar, Almanya ve Yunanistan gibi dünyanın farklı yerlerinde ve farklı kültürlerde Gastronomi ve Mutfak Koordinatörlüğü yapan ünlü MasterChef Mehmet Yalçınkaya'nın da dikkatini çekti

Ülkemizdeki esnaf lokantalarının hikayesini belgesele dönüştürerek geleceğe miras bırakmayı hedefleyen Şef Mehmet , Balıkesir durağında Osmanlı'dan günümüze damak tadına hitap eden Kanaat Lokantasını tercih etti. 

Tarım ve Hayvancılık alanındaki zenginliğiyle "Türkiye'yi Doyuran İl" olarak bilinen Balıkesir'e gelen Mehmet Yalçınkaya, Balıkesir’in ünlü lokantası Kanaat'te sabaha karşı mutfağa girdi.

Şehrin tadı damaklarda iz bırakan lokantada şef Rafet Tuncer ile yardımcısı Samet Adıgüzel'e eşlik etti.

Sabaha karşı erken saatte Kanaat Lokantası’na gelen Yalçınkaya, lokantanın ünü Balıkesir'den Türkiye’ye yayılan pideli çorba çeşitleriyle yemeklerinin yapım aşaması ve tarifi üzerine çekim ve röportajlar gerçekleştirdi.

Ekim ayında Exxen TV’de yayınlanacak programı için Balıkesir Kanaat Lokantası’nda işyeri sahibi Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, şef Rafet Tuncel ve yardımcıları Samet Adıgüzel, Mehmet Kabak ve Baş Garson Remzi Filiz ile çekim yaptı. 

OSMANLIDAN GÜNÜMÜZE
BALIKESİR MUTFAĞI..

MasterChef Mehmet Yalçınkaya, Balıkesir'in yemek kültürüyle ilgili Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit ile röportaj yaptı. 

Lokantacılığın sosyolojisi hakkında bilgiler paylaştığı röportajında Bayyiğit, "93 Harbi ve Balkan Savaşında Anadoluya yaşanan büyük göç dalgasından Balıkesir'de nasibini aldı. Balıkesir bir çok yönden gelişme ve çok kültürlülük açısından önemli bir bölge haline geldi. Bu yemek kültüründe de çeşitliliği ortaya çıkardı. Bizdeki gelenek ile oradan gelenler harmanlanarak Balıkesir mutfak kültürü ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.

Balıkesir'in yemek kültüründeki zenginliğin en önemli kaynağını et ve sebze ürünlerindeki olağanüstü imkanların oluşturduğunu anlatan Bayyiğit, "Kanaat Lokantası dört nesildir müşterilerine hizmet veriyor. Osmanlıdan günümüze şehir insanıyla misafirlerimizin damak tadına hitap eden lokantamız müşterilerinin yanı sıra fakir fukara ve kimsesizlerin de karnını doyuruyor” dedi.

HE ÖĞRENDİYSEK 
HACI RECEP'TEN ÖĞRENDİK

Şehrin ünlü lokantasının şefi Rafet Tuncer de yaptığı lezzetli yemeklerin sırrını; "Bizler ne öğrendiysek merhum ustamız Hacı Recep Bayyiğit'ten öğrendik. Her yönüyle mahiretli ustamızın bize bıraktığı mirası, kültürü, iş ahlakını yaşatmaya, yeni ustalar yetiştirmeye ve damaklara hitap etmenin gayreti içerisindeyiz." ifadeleriyle açıkladı.

TAVUK ÇILBIR KÖFTE


Bu arada ünlü şef Yalçınkaya, çekimlerin ardından girdiği Kanaat Lokantası mutfağında ‘Tavuk Çılbır Köfte’ yaparak mönüyü hediye etti. 

AKİF ESERİ BÜYÜLEDİ

BALIKESİR'in kültür hazinesine kazandırdığı eserlerle tanınan Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit'in takdim ettiği "Mehmet Akif Ersoy'a Saygı" prestij kitabını Master Şef Mehmet Yalçınkaya, "Harika bir eser. Çok teşekkür ederim hocam" notuyla sosyal ağlardaki hesaplarından paylaştı. 

Ünlü şef Yalçınkaya, çekimlerin ardından Kanaat Lokantası personeli ile günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör: Haber Merkezi