CHP'nin gazeteci vekili Utku Çakırözer'in ekonomik gidişatın basın-yayın sektörüne etkilerinin incelenerek başta kâğıt temini olmak üzere, sektörün sorunlarının çözülmesi amacıyla verdiği Meclis araştırması yapılmasına dair önerge TBMM'nin bugünkü otumunda görüşüldü. 
Önerge sahibi olarak söz alan Çakırözer, kâğıt ithalatı için ödenen KDV'nin  yüzde 8'den yüzde 1', baskı malzemeleri için yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesini talep etti.

RESMİ İLANA YÜZDE 50 ZAM İSTEDİ

Çakırözer "Medya ve yayıncılık sektörünün devamlılığı için devlet kâğıtta, vergi ve sigorta primlerinde sübvansiyon uygulamalı. İşsizlik oranının zaten yüksek olduğu bu alanda gazetecilerin işçi çıkarmasının önlenmesi için vergi ve sigorta primi ödemeleri ertelenmeli. Basın İlan Kurumu resmi ilan fiyatlarına kâğıdın artan maliyetlerini de dikkate alan ölçüde en az yüzde 50 oranında zam yapmalı" diye konuştu. 

BALIKESİR'İN CANBEY'İ YEREL MEDYAYI KONUŞTU

AK Parti adına önerge hakkında Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey konuştu.
Gazeteci vekil Canbey,Kocaeli'de meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet, yaralı işçilerimize acil şifalar dileyerek başladığı konuşmasında, basının sorunlarına bugüne değin duyarsız kalmadıklarına vurgu yaptı.


Canbey, şunları söyledi:
TÜRKİYE FARK YARATIYOR, FARK ATIYOR
Herkesin büyük bir saygı ve gıptayla ülkemizi takip ettiği bu süreçte, Türkiye ardı ardına hayata geçirdiği mega projelerin yanında, ekonomide yakaladığı 7,4'lük büyüme oranıyla ada G20, OECD ve Avrupa Birliği ülkelerine fark atarak zirveye yerleşmiştir.
Bunun yanında, artan teknoloji ve yaşanan yoğun veri akışı medyayı anlık ve hızlı bilgi akışını sağlamaya yöneltirken insanların medyaya ulaşma alışkanlıklarını da değiştirip dönüştürmeye başlamıştır. 
DİJİTALLEŞMENİN ÖNEMİ
Bu değişim ve dönüşümün sonucunda da yazılı medya yerine görsel ve sosyal medyanın ön plana çıkmaya başladığına hepimiz şahitlik etmekte, bu değişen ve dönüşen medyanın da kullanıcılarından biri olmaktayız. Zaten teknolojide yaşanan bu büyük değişim ve dijitalleşmenin hızlandığı günümüz dünyasında yazı ve baskı kâğıdı üretiminin gerileyeceği öngörülmektedir.
KAYITSIZ KALMADIK
Yaşanan bu gelişmelere rağmen, her zaman her konuda olduğu gibi, basın-yayın ve matbaa sektörümüzün sorun ve sıkıntılarına karşı, elbette ki AK PARTİ olarak kayıtsız kalmadık. Basın-yayın ve matbaa sektörümüzün kıymetli mensuplarının mağduriyetlerini de gidermek adına birtakım hamleler ivedilikle hayata geçirildi. 
BASIN İLAN KURUMU
YEREL MEDYANIN YANINDA

Bu minvalde, yazılı medyanın desteklenmesinde önemli bir işlevi yerine getiren Basın İlan Kurumu Genel Kurulu yerel basının baskı ve kâğıt giderlerindeki maliyetlerini azaltmak amacıyla gerçekleştirdiği olağanüstü toplantısında gazeteler lehine önemli mevzuat değişiklikleri gerçekleştirdi; asgari ilan alma şartlarında önemli kolaylıklar sağlandı, gazetelerin yüz ölçümleri konusunda rahatlamaları sağlandı, fiilî satış noktalarında ve fiilî satış konusunda kolaylıklar sağlandı.


GAZETE SAYISI DÜŞMÜYOR!
Bu arada, ülkemizde yayınlanan gazete sayısının kâğıt ve baskı maliyetleri nedeniyle yarısının kapandığı ve yayınlanan gazete sayısının binin altına düştüğü doğru değildir. Basın İlan Kurumunun verilerine göre şu anda sadece resmî ilan alan gazete sayısı 1.111'dir. Bu sayıya haftalık, on beş günlük ve aylık çıkan gazeteler var. Dergiler de dâhil değildir.
BALIKESİR SEKA ÜRETİME GEÇİYOR
Ayrıca, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank'ın da daha önce açıkladığı gibi, Balıkesir SEKA Fabrikası da önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yıllık 300 bin ton kapasiteyle üretime geçecektir. Yine, aynı şekilde, Aydın'da benzer bir yatırım vardır. O da 2019 yılında faaliyete geçecektir.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE 
SONUNA KADAR SAHİP ÇIKACAĞIZ

16 altı yıldır hizmet ve çözüm üreten, derdi, davası ve kavgası bu aziz milletin refahı ve bekası olan AK PARTİ'nin tökezlemesi için el oluşturup Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı meselelere dair çözümden yana en ufak bir öneri sunamayanlara da belirtmek istiyorum ki Allah'ın izniyle AK PARTİ iktidarlarıyla Türkiye bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da güçlü bir şekilde yoluna devam edecek ve inşallah, bizler de  basın özgürlüğüne sonuna kadar sahip çıkacağız; ondan hiç kimsenin şüphesi olmasın. "

Editör: Haber Merkezi