Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Olağan Genel Kurulu, Avlu Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.  Tek liste ile gidilen seçimlerde Ramazan Demir ve ekibi üyelerin  güvenini tazeledi. Kongrede yeni dönemin Yönetim, Denetim, Disiplin ve Yüksek İstişare Kurulu üyeleriyle Gazeteciler Federasyonu delegeleri de belirlendi.

Konuşmasında önemli mesajlar veren başkanımız Demir, "Yeni dünyada, sorumlu habercilik yapanlar, manipülasyondan uzak, elde edilebildiği ölçüde doğruyu okuyucuya aktaran, meslek ilkelerine sadık kalan, hakikatı arayan, hak ve halkı savunan, kalemini silah olarak görmeyen gazeteciler ayakta kalacak." ifadeleriyle medyada yaşanan değişime dikkat çekti.  

 


Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Olağan Genel Kurulu Avlu Kongre ve Kültür Merkezindeki Ertuğrul salonunda gerçekleştirildi. Kongrede, tüzük hükümleri doğrultusunda Cemiyete olan görevlerini eksiksiz yerine genel kurula katılma hakkı bulunan 156 üyeden 112'si hazır bulundu. Cemiyet üyelerinin, ilimiz geneli belli aralıklarla yoğun tipi şeklinde gerçekleşen kar yağışına rağmen genel kurula gösterdikleri ilgi dikkat çekti. 

2. Başkanımız Ümit Babacan'ın açlışını yaptığı genel kurulu Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu  Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Basın İlan Kurumu (BİK) Balıkesir Şube Müdürü Gökhan Eren ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Korkmaz yönetti. 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından gösterimiyi yapılan, Cemiyet kurucuları arasındaki M. Reşit Kıpçak, A. Ekren Balıbek, Nejat Akpınar'ın hayatta iken verdikleri mesajların yer aldığı kısa bir tanıtım videosu Cemiyet üyelerini duygulandırdı. 


TGK GENEL BAŞKANI KOLAYLI:
“SORUNLARA HEP BİRLİKTE GÖĞÜS GERİYORUZ”

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkanı Nuri Kolaylı, genel kurul üyelerine hitaben konuşmasında gazetecilik mesleğinin önemine değindi.

Kolaylı şunları söyledi:

“Basınımızın bugün içerisinde bulunduğu zor koşulları hepimiz biliyor, bizzat yaşıyoruz. 

Zor çalışma koşullarından düşük gazete okuma oranına, ekonomik sıkıntılardan basın özgürlüğüne kadar geniş bir yelpazede yer alan bu sorunlarımızı, siz değerli meslektaşlarımızla dayanışma içinde çözme kararlılığındayız.

Bu süreçte sizlerle omuz omuza yürümekten, sorunlarımıza birlikte çözüm üretmekten ve dayanışma içinde çalışmaktan büyük mutluluk duydum.

Önümüzdeki dönemde de yılmadan ve her türlü zorluğa göğüs gererek birlikte mücadele edeceğimize inancım tamdır. Basının sorunlarının çözümü için yoğun çaba gösterdiğimiz uzun süreçte bizimle birlikte yol arkadaşlığı yapan Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Marmara Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Demir’i ve siz değerli Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti üyelerini kutluyor, kongrenin hayırlı olmasını diliyorum.” 


BGC Ramazan Demir, Hasan Basri Gazetecilik Ödülleri törenine koronavirüse yakalanması nedeniyle katılamayan TGK Genehl Başkanı Nuri Kolaylı'ya Cemiyetin 60. yılı anısına hazırlanan şildini genel kurulda takdim etti.

BAŞKAN RAMAZAN DEMİR:
“KENDİMİZİ YENİLEMEK ZORUNDAYIZ”

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti'nin 2019-2022 yılları arası faaliyet raporunu sunmak üzere kürsüye gelen başkan Ramazan Demir, vefat eden gazetecileri rahmetle anarak başladığı konuşmasında ekibiyle birlikte yaptıkları çalışmalardan örnekler verdi. 

Cemiyetin  ülke genelinde ses  getiren ve Balıkesir Basınının gurur vesilesine dönüşen 50 ve 60. yıl kutlamalarını anımsatan Demir, BGC'nin 100. yılını kutlayacağı günlerin temelini bugünden attıklarını ifade etti.

Demir şöyle konuştu: 

Asıl mesleği gazetecilik olan meslektaşyarımızın verdikleri destekle geldiğimiz görev süremizce ayrıştırıcı değil birleştirici olduk.  Mazeretlerin ardına hiçbir zaman sığınmadık.

Ekibimizdeki her bir arkadaşımız kendini öncelikli görmedi. İşini, gücünü bırakıp, karşılık beklemeden cemiyetimiz ve mesleğimiz adına fedakarca çalıştı, çabaladı. 

Mesleğimize zarar getirecek hiç bir adımı atmadı. Gizli saklı işin içinde olmadı.  

Camianın başını öne eğdirecek, mağdur edecek, mesleğin çıkarlarını zedeleyecek girişimlerde bulunmadı. 

Aksine, gücümüz yettiğince her meslektaşımızın derdine derman olmaya, sahip çıkmaya, sıkıntıları dile getirmeye, çözüm yolları üretmeye çalıştı. 

Her bir arkadaşımızın acısını. mutluluğunu paylaşmaya, yanlarına olmaya gayret etti. 

Mesleğimiz ve Balıkesir adına güzel işler yaptığımıza, sizlerin bizlere olan güvenini boşa çıkarmadığımıza inanıyoruz."

TEHDİT, ŞANTAJ GAZETECİLİĞİNE
KARŞI ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Gazetecilik mesleğini ilkelerinden ödün vermeden yapmaya çalışan meslek mensuplarına birlik çağrısında bulunan Demir, “Bizler bir olup mesleğimize sahip çıkmazsak, bir başkası asla çıkmaz. Aksine lime lime olmanı ister, bekler. Bölünüp parçalanmak yerine, bu çatı altına konuşalım, tartışalım, proje üretip, iyisini yapmaya çalışalım.

Çok sesliliğe sonuna kadar katılıyoruz. Ama kötülere örnek olmak gazetecilik ahlakına yakışmaz.  İte puşta çakala, tehdit ve şantaj peşinde koşanlara bu camiada yol açılmamalı. Mesleğinizi bir başkasıyla paylaşmayın. Hariçten gazel okuyanların sofralarına meze ettirmeyin. 

Cemiyet yönetim olarak bugüne değin her platformda hem haykırdık, hem de şarlatanları bu çatıdan uzak tutmaya çalıştık.  Pespayelerin bu camiadan temizlenmesi gerekiyor. Gelin bunlarla hepberaber mücadele edelim. " ifadelerini kullandı.

 

BASIN İLAN KURUMU
ve İLETİŞİM BAŞKANLIĞINA TEŞEKKÜR

 

BGC Başkanı Ramazan Demir: "Görev süremizce, yarım asrın açığını kapatan icraatları hep birlikte gerçekleştirerek Balıkesir Basın camiasının her bir ferdine gurur duyacakları altın bir dönem yaşattığımız inancındayım."

 

Konuşmasında, pandemi sürecinde hızlı ve etkili önlemleri hemen devreye alması nedeniyle  Basın İlan Kurumu Genel Müdürü  Rıdvan Duran'e teşekkür eden başkan Demir, Anadolu gazetelerini temsilen Basın İlan Kurumu Genel Kurulunda görev alan Nuri Kolaylı, Şevket Erzen, Mustafa Arslan, Şevket Karahan'ın verdiği mücadelenin takdire şayan olduğunu kaydetti. 

 

BELEDİYE MECLİS KARARLARININ 
GAZETELERDE YAYIMLANMASI

Başkan Demir, ekonomik sıkıntı içerisindeki basına nefes olması amacıyla Belediye Meclis kararlarının Balıkesir'deki yerel gazetelerde yayınlatılmasını sağlamak adına Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerine resmi başvuruda bulunduklarını bildirdi. Altıeylül, Gömeç, Susurluk, Edremit, Burhaniye belediyelerinin BGC'nin talebini olumlu karşılayıp, Meclis kararı aldıklarını açıklayan BGC Başkanı Ramazan Demir, “Balıkesir Büyükşehir ile diğer ilçe belediyelerimiz de talebimizi gündemlerine aldı. Önümüzdeki ay içerisinde tüm ilçe belediyelerimizin meclis karar özetlerini gazetelerde yayınlatmasını bekliyoruz. Takipçisi olmayı sürdüreceğiz.” dedi. 

 

SORUMLU YAYINCILIKTAN ÖDÜN VERMEYEN
YEREL MEDYANIN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLENMELİ

Yerel medyamızın geleceği için bugünden yeni adımların atılması ve doğru, tarafsız, ulusal çıkarları gözeten yayıncılığı ilke kabul etmiş gazete ve gazetecilerin güçlendirilmesinin elzem hale geldiğine vurgu yapan Başkan Ramazan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Elbette birçok sıkıntımız, sorunumuz var. Ancak sorumluluklarımızı yerine getirdiğimizde bunların hiçbirini çözülemez görmüyoruz. Yerel gazetelerimiz kendine yeni bir hedef seçmek zorunda. Resmi ilana dayalı gazeteciliğin önümüzdeki yıllarda ve gelecekte yerini farklı mecralara bırakacağını bugünden söylemek kehanet değildir. 

Gelmekte olan yeni medya anlayışını hepimiz çok iyi biliyoruz. Kendimizi yenilemek, dijital yayıncılığa önem vermek zorundayız. İnternetten yayın yapmak artık kaçınılmaz bir gerçektir.

Yer ve zaman sınırlaması olmadan internetten ve akıllı telefonlardan fazlasını gerektirmeyen bir dünyada bilgiye ulaşmak böylesine kolay olunca, yazılı basın da yerini hızla yeni bir medya akımına bırakıyor.

Bu dünyada sorumlu gazetecilik yapanlar; manipülasyondan uzak, elde edebildiği ölçüde doğru bilgiyi okuyucuya aktaran, meslek ilkelerine sadık kalan, hakikati arayan, meslek ilkelerinden kopmayan, hak ve halkı savunan, kalemini silah olarak görmeyen gazetecilerin ayakta kalacağına inanıyorum.”

 

OYBİRLİĞİYLE İBRA

Faaliyet raporu ardından 2019-2022 yılları Denetim Kurulu raporu Jale Filizel, Kesin Hesap Cetveliyle 2022-2025 yılları arası Tahmini Bütçesi sayman Cengiz Güneş tarafından okunarak üyelerin bilgisine sunuldu.

Divan Başkanı Nuri Kolaylı, raporları ve bütçeyi ayrı ayrı ibraya sundu. Ramazan Demir başkanlığındaki yönetim faaliyet, denetim ve bilanço açısından oy birliğiyle ibra edildi.

 

SEÇİMLERE TEK LİSTEYLE GİDİLDİ
İŞTE DEMİR BAŞKANLIĞINDAKİ YENİ YÖNETİM

 

Genel kurulda seçimlere Ramazan Demir başkanlığındaki tek liste ile gidildi. Verilen önerge doğrultusunda seçimler açık oylamayla yapıldı. tüzük hükümleri doğrultusunda ayn ayrı oylamaya sunulan başkan ve kurullardan oluşan liste, genel kurulda hazır bulunan üyelerin tamanının oyunu aldı. 

Ramazan Demir başkanlığındaki  Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulunda, Hasan Hilmi Duyar (TSYD İl Temsilcisi), Doğan Alparslan (Radyo 10 sahibi), Hasan Cengiz Güneş (Spor Yazarı), Cengiz Cesur (Gömeç Postası sahibi), Ümit Babacan (Yaşam Gazetesi ve Mart TV sahibi), Hilmi Aykut Konya (Birlik Gazetesi sahibi), Metin Issızlar (Erdek Doğuş gazetesi sahibi), Miraç Kaya (Anadolu Ajansı Balıkesir Temsilcisi), Emrah Elmas (İhlas Haber Ajansı Körfez Temsilcisi) ve Ömer Kantarlıoğlu (Politika Gazetesi Yazı İşleri Müdürü) yer aldı. 


DENETİM KURULU

Rahmi Kireç (Balat gazetesi sahibi), Emrah Çakmak (Halkın Sesi gazetesi sahibi), Umut Sözen (Takip gazetesi sahibi.
 

DİSİPLİN KURULU

Atilla Kaya (Haberçci Gazetesi Yazı İşleri Müdürü), Ümit Ulus (Ekspres Gazetesi muhabiri), H. Suat Salgın (AA Ayvalık tesmsilci)

Gazeteciler Federasyonu Delegeleri:

Sadullah Özcan, Ümit Babacan, Ramazan Demir, Mehmet Yarma

Editör: Haber Merkezi