Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlediği etkinlikte ilde yayımlanan yerel gazeteleri abonelere ulaştıran müvezziler (gazete dağıtıcıları) ile sembolik olarak 3 kadın gazeteci ve 1 radyocu onurlandırdı.

BGC Başkanı Ramazan Demir, meslektaşlarıyla yerel yöneticilere önemli mesajlar verirken, Vali Hasan Şıldak ve Balıkesir'in gazeteci milletvekili Mustafa Canbey ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da gazeteciliğin önemine işaret etti.

YEREL GAZETELERİN
MİHENK TAŞLARI ONURLANDIRILDI

Gazeteciler Cemiyeti'nin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlediği geleneksel etkinlikte bu yıl basın sektörünün mihenk taşı müvezziler öne çıkarıldı.

Balıkesir ve ilçelerindeki basın emekçelerinin dayanışmasına sahne olan Öğretmenevi’ndeki programda müvezziler Ahmet Üstün, Faruk Kızıltaş, İbrahim Şimşek, Mustafa Yıldız, Ersen Taguşar, Özel Kelkit, Yasin Eryılmaz ve Kazım Afacan ile çalışan gazeteciler adına Sermin Aslan, Nihan Merve Kuşdoğan, Şükran Burunsuz ile 30 yıldır Radyo 10’da program sunan Tevfik Albayrak’a şiltleri il protokolü tarafından takdim edildi.

PROTOKOL - BASIN DAYANIŞMASI

Etkinliğe, çok sayıda çalışan gazetecinin yanı sıra Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Akın, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, AK Parti İl Başkanı Ekrem Başaran, CHP İl Başkanı Erden Köybaşı, İYi Parti Başkan Vekili Mehmet Yarma, Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem. Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Gökhan Eren de katılarak basın emekçileriyle dayanışma örneği sergiledi.

Edremit. Ayvalık ve Bandırma'daki basın emekçilerin de yer aldığı Balıkesir Gazeteciler Cemiyetinin geleneksel kahvaltı etkinliğinde, günün önemine dair konuşmalar yapıldı.

BGC Başkanı Ramazan Demir:
“Ne İsa’ya ne Musa’yla yaranabiliyoruz”


 

Programın açılış konuşmasında Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, Türk basın tarihinde ‘Dokuz Patron Olayı’ diye geçen ve gazetecilerin haklarının ilk kez yasal güvence altına alındığı günün yıldönümünde meslektaşlarıyla yerel yöneticilere önemli mesajlar verdi.

Demir şöyle konuştu:

Kutsal mesleğin çilekeş mensupları; kimlik bir insanın adıdır, o insana seslenme sözüdür. İnsanın kişiliği, düşüncesi ve etiketidir. Bizim kimliğimiz, etiketimiz ‘Gazeteci’.. Bizler kamuoyunu bilgilendirmek, kamuoyunun çıkarını gözetmek, ülke menfaatlerini takip ederek, mutlu bir ülke için çalışmak üzere yemin etmiş fikir işçileriyiz. Bizler gecesini gündüzüne katan, evine işlerinden daha az uğrayan, kendini, ailesini ihmal eden insanlarız. Bizler fotoğraf makinasını canı pahasına korumakla yükümlü, canı makinasından sonra gelen, yaptığı haberi namusu olarak gören emek ve fikir işçileriyiz. Silah çekene deklanşör basan, tekme tokat saldırana mikrofon uzatan, herkese göre ‘öteki’ olan farklı düşüncelerin cezasını en çok çeken doğrulu yazmak zorunda olan, bir anlamda ne İsa’ya ne Musa’ya yaranabilen mesleğin mensuplarıyız biz. En büyük silahı kalem olan ve bu yüzden en çok susmak zorunda bırakılan fikir işçileriyiz,

Daima halkın hizmetindeyiz ruhunu canlı tutmak için her zamankinden daha çok bir olmaya, diri olmaya ihtiyacımız var. Mesleğini ve meslektaşımızı yüceltecek olan çıkar amaçlı ve tamamen algıya dayalı oluşumlar değil, ilkeli gazetecilerin çatısını oluşturduğu meslek kuruluşlarıyız. Buna en iyi örnek 10 Ocak’tır. Başkalarının hakları için verdiğimiz mücadelenin çok değil, üçte birini kendi haklarımızın iadesi ve korunması amacıyla ortaya koyduğumuzda 10 Ocak’lar yeniden basın bayramına dönüşecektir.

Elbette birçok sıkıntımız, sorunumuz var. Ancak bunların hiç birini de aşılamaz görmüyoruz. Kesinlikle karamsar değiliz. Yarınlara umutsuz bakmıyoruz. Ben sadece şuna dikkat çekmek istiyorum; her şeyin dijitalleştiği ve teknolojik mecralara evrildiği bir dönemde insanı sosyal çevresi ile hala merkezde tutan, sahiciliğin yıkılamayacak son kalesi hiç şüphesiz meslek ahlakıyla ülke çıkarlarından taviz vermeden çalışan gazete ve gazeteciler olacaktır. Her ne kadar gazetecilik gerçekleştiği mecralar anlamında bir değişimi, dönüşümü yaşasa da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gazeteciler; gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır” sözü güncelliğini korumaktadır. Sizler “sosyal medya icat oldu, gazetecilik bitti” diyenlere itibar etmeyin. Bizler sosyal medyayı kişilik haklarına saldırı aracına dönüştüren şarlatanlarla gazetecilerin ve ülkesiyle toplumun değerlerine yabancı provokatörler ile hakikat temsilcilerinin ayırt edilmesini istiyoruz. Haklı olarak yönetim kademelerindeki herkesten bu ilkeli duruşu bekliyoruz."

BBB Başkanı Yücel Yılmaz:
“Biz yapıyoruz siz duyurmaya çalışıyorsunuz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da, Çalışan Gazeteciler gününü kutlayarak başladığı konuşmasında, “Biz siyaset yapıyoruz, siyaset yaparken de bizim yolumuz belediyecilik. Halka hizmet ediyoruz. Bu şehrin değerlerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Biz çok çalıştığımızı iddia ediyoruz. Ama bizimle beraber çalışan, her an yanımızda olan bir ekip var o da medya, yani çalışan gazeteciler. Şöyle arkamıza bir dönsek illa ki birkaç tanesini bizimle beraber görüyoruz. Gecenin saati kaç olursa olsun, sabahın en erken saatlerinden gün boyu yaptığımız işleri biz yapmaya, siz duyurmaya çalışıyorsunuz. Emeğinize sağlık” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Mustafa Canbey:
“Sadece kutlayarak geçiştirilecek bir gün değil”

Balıkesir'in gazeteci milletvekili Mustafa Canbey ise, meslektaşlarının sorunlarına ve beklentilerine değindiği konuşmasında yürürlüğe giren dezenformasyon yasasıyal sosyal medyadaki bilgi kirliliğinin önüne geçileceğini kaydetti.

Canbey şöyle konuştu:


 

“Ben de gazeteciyim, 15 yıl bu mesleği yaptım. Gazetecilik tabi konuşurken rahat bir şekilde anlatıyoruz ama zor bir meslektir. Özellikle çalışan gazeteciler dediğimiz zaman bunun ne kadar zor, meşakkatli olduğunu ancak çalışan bilir. Baktığımız zaman 1961 yılında bugün Çalışan Gazeteciler Günü olarak ilan edilmiş. Yani 62 yıldır kutlanıyor. Bu günün şöyle bir özelliği var o da sadece Türkiye’ye özgü bir gün olması. Baktığımız zaman gazetecilerin bugün konuşulması, tartışılması gereken meselesi onların özlük haklarıdır. Yani gazeteciler hangi şartlarda çalışıyor, özlükleri yeterli mi, yıpranma talepleri, oda talepleri, mesleğin geliştirilmesi talepleri bütün bunların hepsinin konuşulacağı, tartışılacağı bir gündür aslında. Sadece kutlayarak, tebrik ederek geçiştirilecek bir gün değildir”

Vali Hasan Şıldak:
“Kötü uygulamalar mesleğe zarar veriyor”

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ise 10 Ocak tarihinin aynı zamanda İdareciler Günü olduğunu belirterek gazetecilerle birlikte aynı günü kutlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“Bugün bizim için de özel bir gün. Bugün basınla örtüşen bir özel günü birlikte kutlamak çok güzel.” ifadelerini kullanarak sözlerine başlayan Vali Şıldak, bazı kuralların uygulanır hale gelmesiyle birlikte gazetecilik mesleğinin daha kıymetli hale geleceğine inandığını söyledi.

Vali Şıldak şöyle konuştu:

“Gazetecilik çok önemli bir meslek. Halkımızın, milletimizin haber alma hakkını, hürriyetini temsil eden bir görevde bulunan bu önemli meslek mensuplarının bu yaptıkları görevin ne kadar titiz çalışılması gereken, ne kadar önemli bir iş olduğunu da bunun hassasiyetinin, inceliğinin farkına vararak içre edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Ülkemizde de bazı yasal düzenlemeler gerçekleştirildi. Devletimizin bu konuda hassasiyetleri var. Bu konu gerçekten önemli, bunların yerli yerine oturması süreç içerisinde çok daha tatmin edici seviyede uygulanır hale gelmesiyle ben bu mesleğin tekrar daha da kıymetleneceğini düşünüyorum. Hakikatten özel bir meslek. Ama ne yazık ki kötü uygulamalar, kötü örnekler mesleği yıpratır vaziyet alıyor. Bunlara bizlerin de yöneticiler olarak müsaade etmemesi lazım.”


Program gazeteciler ile protokol üyelerinin günün anısına fotoğrnf çekimiyle tamamlandı.


 

Editör: Haber Merkezi