Diyetisyen Muhammed Şahin konu hakkında bilgiler verdi. 

Yavaş ve farkında olarak çiğnemek sindirimin kolaylaştırılmasında, kilo kontrolüne insan vücudu için oldukça önemlidir. 

*Yaşam temposunun yoğun oluşundan kaynaklı genellikle yemeği ne kadar çiğnediğimize hiç dikkat etmiyoruz. Bilinçsizce hızla çiğneyip; bir an önce yutarak yemeklerimizi sonlandırıyoruz. Oysa ki; sindirimin sürecinin ilk adımı olan çiğneme oldukça önemli. 

*Çiğneme hareketi ile besinlerden elde ettiğimiz enerjiyi arttırıyoruz çünkü doğru ve iyi çiğneme besinlerin daha küçük parçalara ayrılarak sonraki aşamalarda emilimini arttıracaktır. 

*Kilo kontrolünde de yine çiğneme hareketi etkilidir. Çok yaygın olarak bilinen bir bilgiyi tekrarlamak gerekirse; beynin doyma sinyalini alması zaman alır. Hızla yemek yiyen ve az çiğneyen kişiler bu nedenle ihtiyaç duyduklarından çok daha fazlasını tüketirler. 

*Çok çiğneme hareketi demek; yiyeceklerin tükürükle daha fazla buluşması demektir. Tükürük salgımızda pek çok sindirim enzimi içerir ki bu da mide ve bağırsaklardaki sindirimi kolaylaştırır. 

*Çiğneme hareketi aynı zamanla diş sağlığı içinde gereklidir. Dişleri tutan kemik ve kasların çalıştırılması bu dokuların gelişimi için ve tükürük salgısı da dişlerin temizlenmesi için faydalıdır. 

*Başta da söylediğimiz gibi; besinlerin bir kısmı ağızda tükürük ile parçalarına ayrılıyor. İyi çiğnenmemiş besinler bağırsağa ulaştığında yine iyi sindirilemiyor ve bağırsak florasını tahribe, gaz, şişkinlik, kabızlık gibi durumlara neden olabiliyor. 

*Hızla çiğnemek aynı zamanda besinlerden aldığımız tat ve lezzeti düşürerek yeme davranışı bozukluklarına neden olabiliyor. 

*Doğru çiğneme için bir sayı olmamakla birlikte önemli olan yeme davranışının bilincinde olmak. Küçük lokmaları ağzınıza alarak başlamak; yavaş ve farkındalıklı bir yeme hareketi benimsemek, ağızındaki yiyeceğin tamamen püre haline dönüştüğünü hissedene dek çiğnemeye devam etmek ve yutmak, yutmanın ardından yeni bir lokmayı ağzınıza sokmak doğru adımlar olabilir. 

Editör: Haber Merkezi