BALIKESİR'de Gelecek Partisi'nin ülkücü il başkanı Mehmet Tıkız, sosyal medya üzerinden katıldığı bir canlı yayında 1980 darbesinde yaşadığı zorlukları anlattı. Anılarını anlatırken duygusal anlar yaşayan İl Başkanı Tıkız, maruz kaldıkları zorlukların aileleri tarafından fark edilmemesi için verdikleri mücadeleyi dile getirdi.

“İÇERİDE BİZİ KARIŞTIR, BARIŞTIR DİYEREK KAVGA ETTİRDİLER”

Dönemin ülkücülerini ve solcularını kavga ettirmek için aynı koğuşlarda tuttuklarına değinen ve anılarını anlatırken duygusal anlar yaşayan Başkan Tıkız, “Çok büyük bir hayat mücadelesi verdik. 1980’de o dönemin devrimcileri de ülkücüleri de cezaevlerinden çıktığında, insanlar bunlara selam vermez deniyordu ama onlar da biz de çok büyük mücadeleler verdik, hayata intibak edebilmek için. Bunları anlatırken aklıma ne geldi biliyor musunuz?

Biz cezaevinde yatarken o günün darbe hükümeti solcularla, ülkücüleri aynı koğuşa koyuyor. ‘Karıştır, barıştır’ yani bizi karıştırıyorlar bunu da dışarıya bu şekilde lanse ediyorlar. Az önce ülkücülerle devrimcilerin kaderini anlatırken aklıma gelen esas annem oldu. Solcuların annesi, benim annem oldu.

İçeride bizi ‘karıştır, barıştır’ diye bir koğuşa koyarak kavga ettirirken, esasında bir gün şöyle dedim, ‘Arkadaşlar bakın bugün ziyaret günü, dışarıda kavga ettik içeride de hala kavga ediyoruz. Yatarken, falçatalar elimizde, nöbet tutuyoruz.’ Yani o zaman bana ağır hakaretler falan yapılırdı. Yapın dedim, ama bugün yapmayın. Ziyaret günü hep birlikte ziyarete gideceğiz.

Cezaevinin önünde kara, çamurda bekleyen annelerimizin, bacılarımızın bizim buradaki kavgalarımızdan haberleri yok. Dışarıdaki annelerimizin hatırına şu kavgaları bırakalım dedim. İnanır mısınız? O bizim Buca cezaevindeki kavgalarımız, o gün son buldu” dedi.

“SANA MI KALDI MİLLETİ BARIŞTIRMAK”

Yeni geldiği koğuşunda kavgaları bitirdiği için sorguya çekildiğine değinen Tıkız, o günleri şöyle anlattı:

“Dışarıda annelerimize dedik ki biz ardık kavgayı bıraktık kavga etmiyoruz diye içeriye girdiğimizde, bizim havalandırmalarımız vardı, orta boy bir bahçe. Şamyalden yaptığımız plastik toplarımız vardı, koca koca adamlarız, meşhur solcular, meşhur ülkücüleriz. Hadi bir maç yapalım artık madem diyerek maç yaptık, ama şaka maka çok güzel bir maçtı. 15 dakika sonra jandarma paldır küldür içeriye girdi. Ben de yeni gelmiştim Buca cezaevine. Girerken bir sorunum olup olmadığı soruldu, bir şeyimin olmadığı anlaşılınca da kavgaya dayanıklı diye 7. koğuşa verdiler. Jandarma girdi içeriye, Mehmet Tıkız dediler, gittim, beni götürdüler. ‘Senin bu koğuşa geleli ikinci günün, sen ortalığı karıştırdın’ dedi. Hayır komutanım karıştırmadım, barıştırdım dedim. ‘Ulan sana mı kaldı milleti barıştırmak’ dedi. Biz bu günlerden geçtik” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi