Balıkesir'de çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcisi Cuma Namazı sonrası Zağnos Paşa Cami bahçesinde açıklama yaparak Altıeylül Belediyesi'nin 23 Nisan etkinlikleri kapsamındaki "direk dansı" gösterisine tepki gösterdi.
Açıklamada; "Bugün sessiz kalırsak, yarın sıranın hangi değerimize geleceğini kimse kestiremez. Maneviyatımıza, kültürümüze, kadının izzetine ve milletimizin ahlakına birlikte sahip çıkalım." denildi.
Balıkesir Aile Platformu, Balıkesir Sivil Toplum Platformu ve Balıkesir Eğitime Destek Platformu adına düzenlenen protesto etkinliğinde hazırlanan ortak metni Aile Platformu Genel Sekreteri Mustafa Yıldırım okudu.
“Altıeylül Belediyesi toplumsal tepkileri geçiştirmeye çalışmak yerine halkın karşısına çıkıp özür dilemelidir” çağrısını içeren metinde şu ifadelere yer verildi.
Altıeylül Belediyesi tarafından kamuya açık alanda düzenlenen sözde ‘kültürel etkinlik’ adı altındaki dans gösterisi toplumsal vicdanı deriden yaralamış, halkın kutsal saydığı değerleri hedef almıştır. Bu organizasyon sadece bir dans gösterisi değil, ahlaki sınırları aşan, edep çizgisini silen, kamusal alanda haya perdesini yırtan bir tavırdır. Böyle bir içerik ne sanattır, ne de kültürdür. Bu düpedüz yozlaşmanın meşrulaştırılmasıdır.
Bu toplumda kadın anadır, emektardır, değerlerin taşıyıcısıdır. Kadını teşhir eden, onu sahnede bir meta gibi sunan her anlayış, sadece kadına karşı değil insanlığa karşı işlenmiş bir saygısızlıktır. Kadının onurunu görselliğe indirgemek, modernlik değil, kültürel sefaletin perdesidir.
Bu millet kadını baş tacı eder, onu nesneleştiren hiçbir bakış açısına geçit vermez. Bir belediyenin görevi, halkın duygularıyla oynamak değil, onların değerlerine duvar gibi arka çıkmaktır. Gençliğe örnek olması gereken kamu kurumlarının, haya duygusunu hiçe sayan etkinliklerle toplumu şekillendirmeye çalışması , affedilemez bir gaflettir.
Altıeylül Belediyesi’ne açık çağrımızdır. Toplumsal tepkileri geçiştirmeye çalışmak yerine, halkın karşısına çıkıp özür dilemelidir. Halkın kültürüne, inancına ve maneviyatına düşman olan hiç bir sözde sanat faaliyeti bu milletin vergileriyle finanse edilemez. Bu rezilliğe onay veren asıl sorumlular yerine, masum insanların görevden el çektirilmesiyle konu örtbas edilmemelidir.”
> Hidayet HAYAT | balikesirim