BAÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yaman, dünyada her yıl 12.7 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu belirterek, 7.6 milyon kişinin kanserden öldüğünü söyledi.

BALIKESİR Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. İsmail Yaman, dünyada her yıl 12.7 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu belirterek, 7.6 milyon kişinin kanserden öldüğünü söyledi.

Yaman, “Önlem alınmazsa, dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağı tahmin ediliyor” dedi.

Kanserde en hızlı artışın ülkemizin de içinde bulunduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağını ileri süren Doç. Dr. Yaman, bunun önemini arttıran diğer bir yönü ise kanserlerin yüzde 30-40'nın potansiyel olarak önlenebilir olmasını bildirdi.

Bu konuya dikkat çekebilmek için Nisan ayının ilk haftasının 'Kanser Haftası' olarak değerlendirildiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. İsmail Yaman, hafta boyunca çeşitli etkinliklerle, özellikle önlenebilir kanserler ve yapılması gerekenler konusunda bilgi paylaşımı ve aktarımı yapılmaya çalışılacağını ifade etti.

YÜZ KİŞİDEN BEŞİ RİSK ALTINDA

Kanserle Savaş Vakfı’nda Kanser Haftası nedeniyle vakıf üyelerine konferans veren Balıkesir Üniversitesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. İsmail Yaman kalın barsak kanserlerine dikkati çekti.

Kalın barsak kanserlerinin de önlenebilir kanserler türleri arasında yer saldığını hatırlatan Doç. Dr. Yaman, kolon kanserinin tüm kanser tipleri arasında en çok görülen 4’ncü kanser türü olduğunu, dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon yeni kalın barsak kanseri vakasının teşhis edildiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ortalama riske sahip bir insanın ömür boyunca kalın barsak kanserine yakalanma riski yüzde 5’tir ve bu bireylerde kanser genellikle 50 yaş üzerinde ortaya çıkmaktadır. Birinci veya ikinci derece akrabalarında özellikle 60 yaş altında kalın barsak kanserine yakalanmış bireyler olan kişilerde kanser riski artar ve kanser daha erken yaşlarda görülebilir. Nadir görülen bazı genetik geçişli hastalıklarda 20’li yaşlarda dahi kalın barsak kanseri gelişebilir.

POLİPLER 10 YILDA KANSERE DÖŞÜYOR

Kalın barsak kanserlerinin çoğu polip denilen kitlelerden gelişir. Polipler kalın barsağın en iç tabakası olan ve mukoza olarak isimlendirilen tabakadaki hücrelerin normal dışı çoğalması ile oluşan kitlelerdir. 50 yaş civarındaki hiçbir şikayeti olmayan insanların yaklaşık %35'inde kalın barsak polipleri mevcuttur. Poliplerin kansere dönüşmesi için yaklaşık 10 yıllık bir süre gereklidir ki; bu süre yapılacak ameliyat dışı müdahalelerle kanser gelişiminin önlenmesi için hayati öneme sahiptir. Bu süre içerisinde yapılacak bir kolonoskopiyle hem polip tanısı konulabilir hem de aynı anda polipektomi dediğimiz yöntemle polip çıkarılarak tedaviniz sağlanmış olur. Polipin kansere dönüşüm riski ve süresi kişinin beslenme alışkanlıklarına, alkol, sigara kullanımına, genetik mirasına, polipin büyüklüğü, tipi ve sayısına göre değişiklik gösterir.”