Belediye'nin çoğunluğu özel şahıs mülkiyetindeki Yeni Çarşı'ya yaptığı harcamanın yasal olmadığı ileri sürülürken, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilmesiyle ortaya bir başka kaos çıktı.
Yeni Çarşı'daki restorasyon işi ve sonrası yaşanan gelişmeler hem Belediye yönetiminin, hemde çarşı esnafının başını ağrıtacak. Çünkü, Özel mülkiyetlere Belediye kasasından yapılan harcama yasalara aykırı bulundu. Paniğe kapılan Belediye yönetimi, ikinci büyük hatayı yapınca, Yeni Çarşı esnafının da rahat ve huzurunu kaçıracak olaylar birbirini izledi.

Belediye'nin önce ihale edip restorasyona giriştiği, ardından Koruma Kurulu'na başvurarak Yeni Çarşı'yı tescilletmesi yasa ve yönetmeliklerin çiğnendiği iddiasını gündeme getirdi. İşin ilginç yanı ise, tescil işleminden sonra Yeni Çarşı'da bazı işyerlerinin tadilata başlaması.  Çünkü; Tescilli yapılara Koruma Kurulu'nun onayı olmadantek bir çivi bile çakılamıyor!
_____
Kendilerini; "Biz bir kentin çehresinin değişmesi için çalışan cesaretli Balıkesirlileriz. Bir çoğumuz Belediyeci, İşçi, Memur ama başka bir kısmımız sivil... Balıkesir'in kaderine ortak olacak 100 bin cesaretli insanı bir araya getirmeye çalışan kişileriz" diye tanıtıp  yola çıkarak İnternet'te oluşturdukları sayfayla yeni ve bir önceki belediye icraatlarını irdeleyen "Balıkesir Takımı" TCDD arazisinden sonra bu kez de Yeni Çarşı ile ilgili bomba bir iddia ortaya attı.  Sloganı; "Balıkesir'in nasıl değiştiğine tanık olduk!" şeklindeki Balıkesir Takımı'na göre, Yeni Çarşı esnafını çok zor günler bekliyor!
YENİ ÇARŞI'DAKİ ONARIM BELEDİYE'NİN ÜZERİNE VAZİFE DEĞİLDİ!
Neredeyse tamamına yakınını özel şahısların mülkiyetinde olan Yeni Çarşı'da yapılan tadilatın Belediye'yi ilgilendirmediği halde onarım çalışmalarının Belediye tarafından yapılması yasa ve yönetmeliklere göre, Balıkesir Belediye yönetiminin başını ağrıtacağa  benziyor. www.balikesirtakimi.wordpress.com'da 'Yeni Çarşı'ya dokunan yanar' başlığıyla yayımlanan yazıda, Yeni Çarşı'da önce ihalenin yapılıp yüklenici firmaya verildiği, ardından tescil için Koruma Kurulu'na müracaat edilip çarşının tescillendiği hatırlatılarak bu hamlenin Belediye'nin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağı iddiasına yer verildi. 
Yazıda, Yeni Çarşı'da tescil işleminden sonra başlayan bazı işyerlerindeki onarım ve restorasyon çalışmalarının da Koruma Kurulu iznine tabi olduğu hatırlatılarak, "Koruma Kurulu'nun onayı olmadan badana bile yapılamaz" denildi. 
Balıkesir Takımı'nın Yeni Çarşı ile ilgili analizi şöyle:
ESKİ BELEDİYE YÖNETİMİNİN PROJESİ NASILDI?
"Balıkesir'in merkezinde yer alan Yeni Çarşıyı biliyorsunuz. 1950′li yıllarda devrin en modern mimari şartlarında inşa edilmiş, çoğunluğu şahıs mülkiyetinde olan  Balıkesir'in en eski alışveriş merkezidir.
Zamanla eskiyen ve işlevini yavaş yavaş kaybeden Yeni Çarşının, yenilenmesi için 2004-2009 yıllarında Sabri Uğur yönetimindeki Belediye tarafından çeşitli alternatifler ve projeler geliştirilmiş ancak çarşıdaki dükkan sahiplerinin ikna edilememesi sonucu projeler hayata geçirilememiştir.
2009 yerel seçimleri öncesi Şimdiki Belediyeciler çeşitli vaatlerle Yeni Çarşı'nın yenileneceğini söylemiş, göreve gelir gelmez de önceki dönemde hazırlanan projeyi revize ederek uygulamaya koymuşlardı. 
BELEDİYE, YENİ ÇARŞI'DA YASAYI ÇİĞNEDİ Mİ?
Bunun için ilk olarak Ağustos 2011′de bütçesi Belediye kasasından karşılanmak üzere, Yeni Çarşı'nın yenilenme işi için ihaleye çıktılar. İhale sonuçlandı ve çarşının yenilenmesi işini üstlenen firma çalışmalara başladı. Yapım işlemleri başladıktan ve bir kısmı tamamlandıktan sonra, Belediye'de yapılan rutin müfettiş denetimlerinde Yeni Çarşı için yapılan işlemlerin yasalara aykırı olduğu görüldü.
İncelemede Belediye'nin şahıslara ait Yeni Çarşı'yı yenileme gibi bir yetkisi olmadığı ve yapılan ihalenin usulsüz olduğu tespit edildi. Müfettiş raporunun bu şekilde çıkması Şimdiki Belediyecileri panikletmiş, bu panik Yeni Çarşı esnafının rahatını kaçıracak bir dizi hatanın da başlangıcı olmuştur.
Ortaya çıkan bu can sıkıcı durum karşısında çıkış yolu arayan Şimdiki Belediyeciler, sorunu çözmek için Belediye Kanununa ve ilgili kanunlara başvururlar.
ÖNCE TADİLAT, ARDINDAN TESCİL BAŞVURUSU
5393 sayılı Belediye ve 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Varlıkları hakkında kanunlara göre Belediyeler, ancak Anıtlar Kurulu'ndan tescilli olan binaları restore edebilir ve yenileyebilirlerdi. Kanunun bu maddesine güvenen şimdiki Belediyeciler, yenileme inşaatı başlamış Yeni Çarşı için 2012 yılının ilk aylarında Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna Yeni Çarşının tescillenmesi için başvuruda bulunurlar. Başvuru sonucu 2012 Mart ayında Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Şimdiki Belediyecilerin başvurusunu kabul ederek, Yeni Çarşıyı tescilli yapı olarak ilan ederler. Yani atı alan Üsküdar'ı geçtikten sonra…
İHALE SÜRECİ ONAYDAN SONRA BAŞLATILMALIYDI
Peki aslında yasaya uygun olarak yapılsaydı, ne yapılması gerekiyordu?
Eğer Şimdiki Belediyeciler, becerebilselerdi, ihaleye çıkmadan önce Yeni Çarşının tescillenmesi için Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna başvurarak çarşının tescillenmesini isteyip, onay geldikten sonra ihaleye çıksalardı sorun olmayacaktı.
Tabi bunun için de Bursa'ya başvurmadan önce Belediye meclisinden Yeni Çarşının yenilenmesi için bir meclis kararı alıp, Yeni Çarşının tamamının rölevesini, restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırlatmaları ve başvuru dosyasına eklemeleri gerekirdi. Verilen projeler Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan onaylandıktan sonra Belediye'nin onaylı projelere göre ihale yapması ve yenileme işlerine başlanması da gerekirdi. 
"PARDON" DEMELERİ İŞE YARAR MI?
Peki bunlar yapıldı mı? Hayır. Bunun yerine Belediyeciler ilk önce Belediye Kasasından ihaleye çıktılar, daha sonra işi ihale edip çarşıyı yenilemeye başladılar. Sonra "Pardon" deyip hatalarını anlayınca da Koruma Kuruluna başvurarak Yeni Çarşıyı tescillediler. Peki, bu hamle onların sorumluluğunu ortadan kaldırır mı? Bunu sonraki günlerde göreceğiz.

YENİ ÇARŞI ESNAFI DÜKKANINA DOKUNURSA YANAR
Şimdiki Belediyecilerin Yeni Çarşıyı tescillemesinin sonuçları ise Yeni Çarşı esnafını fazlasıyla zora sokacak. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu başvuru üzerine Yeni Çarşı'nın 1955 yılındaki halini yani "özgün" durumunu tescillemiş oldu. 1955 yılındaki fotoğraflarda çarşı nasılsa, 2012 yılında da çarşının yenilenmesi ve görünümü de ona göre olmak zorunda.
Bunun dışındaki uygulamalar Şimdiki Belediyecilerin başını fena halde ağrıtır. Aynı şekilde Yeni Çarşı esnafı da Çarşı'nın 1955 yılındaki özgün durumundan farklı olarak yapacakları her işlem için zor durumda kalabilir. Örneğin artık Yeni Çarşı'daki mülk sahipleri kafalarına göre dükkânlarında değişiklikler yapamayacaklar. Büyük ölçekli tadilat ve yenileme yapmak isteyen esnaf, Bursa'ya; küçük ölçekli (badana-boya) tadilat işlemleri için ise Balıkesir'de bulunan Müze Müdürlüğüne projelerini hazırlayıp başvurularını yapacaklar. Başvurular kabul edilirse tadilat, tamirat ve yenileme işlemlerini yapabilecekler. 
Eğer esnaf bunu yapmaz da kafasına göre kendi dükkanına tadilat yaptığında, örneğin badana boya yaptığında, 2 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezasıyla cezalandırılacaklar."