Balıkesir sallanmaya devam ediyor. Birinci derecede deprem kuşağında yer alan Balıkesir'deki son dehrem haberi Bigadiç'ten geldi. 

Bigadiç'te saat 15.51 sıralarında bir deprem meydana geldi. Merkez üssu Durasılar olarak açıklanan 3.4 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD ve Kandilli Rasathanesi verileri paylaştı.

kendilli-deprem-bigidac

AFAD depremin derinliğinin 6.97 km olarak açıklarken Kandilli Rasathanesi de 8.4 km olarak duyurdu.

DEPREM UZMANINDAN
BALIKESİR YORUMLARI

deprem-risk-plani

AFAD; 7 Kasım'da saat 23.05'te Marmara Denizi Balıkesir açıklarında, 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiği duyurmuştu.

Yerin 4.33 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem nedeniyle kısa süreli panik yaşanırken, ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

* CNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy da meydana gelen 4.1'lik depremle ilgili şu değerlendirmeleri yapmıştı;

"Her depremle birlikte kaygı duyuyoruz, 'Daha büyük büyük bir deprem beklenebilir mi?' diye. 4.1 büyüklüğündeki bu depremde aynı kaygıyı doğurdu ama yer itibarıyla enterasan bir yer. Avşa yakınlarında...

Bu depremin olduğu yer bizim asıl deprem beklediğimiz Marmara'nın kuzey koluyla ilgili değil. Onu söyleyelim. Beklediğimiz büyük depremin oluşturacağı fay üzerindeki bir deprem değil.

deprem-ebalm

Peki nedir? Özellikle Güney Marmara üzerinde bazı faylar var ve tehlikeli faylar. Bunların üzerinde de tarihsel dönemde çok önemli depremler var. Mesela 1953 Yenice-Gönen depremi (7.2), kayıpların çok olduğu depremlerden bir tanesi. Hemen onun doğusunda 1964'te Manyas depremi var. Bu depremin olduğu yerde Edincik fayı var. 

312 gün önce kaybolmuştu. Kemikleri bulundu 312 gün önce kaybolmuştu. Kemikleri bulundu

"KUZEYDE BEKLERKEN GÜNEYDE OLMA İHTİMALİ VAR"

Marmara Denizi'nden bir tane fay geçiyor ama ana kol olarak, asıl kolları güneyde. Dolayısıyla biz kuzeyde bir deprem beklerken güneyde olma ihtimali var. 4.1 de onu gösteriyor.

"4.1'LİK DEPREM BİR RAHATLAMA SAĞLAMAMIŞTIR, TAM AKSİNE..."

deprem-balikesir

Tekirdağ açıklarında, Marmara Adası'nın kuzeyinde ve bu bölgelerde zaman zaman depremler oluyor. Bunların doğrultusu doğu-batı değil, kuzey-güneye yakın. Dolayısıyla bu bölgenin ayrı bir deprem mekanizması olduğunu ortaya koyuyor ki Güney Marmara bu anlamda deprem oluşturabilir farklı bir yer.

Bizim hep konuştuğumuz kuzeydeki depremlerle ilgili bir durum yok burada. Burası yepyeni bir yer. Bu kırılma Marmara'yı da etkileyecektir. İki tane büyük deprem var ki ikisi de 7'nin üzerinde tarihsel dönem içerisinde. 4.1'lik deprem bir rahatlama sağlamamıştır. Tam aksine bölgenin ne kadar canlı olduğunun göstergelerinden bir tanesi.
 

Editör: Macit ERMİŞ