Ege Üniversitesi ağırlıkta olmak üzere İstanbul, Edirne ve Ankara Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ve öğrencilerinin de aralarında olduğu 28 kişilik bir arkeolog ekip Altınoluk'ta bulunan Antandros Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarına başladı.
Kazı çalışmalarında ağırlıkla Roma dönemi villaları, nekropolü ve antik kaynaklarda Antandros’ta yüz yıl yaşadığı söylenen çizgi roman kahramanı Barbar Conan’ın ataları olan Kimmerlerin izleri aranıyor. Kazı ekibinin başındaki Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:
TRUVA KALINTILARI
“Aralarında Ege Üniversitesi’nin yanı sıra İstanbul, Ankara ve Edirne üniversitelerinden öğretim üyeleri ve öğrencilerinin de olduğu 28 kişilik bir ekiple 5 Temmuz’da ilk çalışmalarımıza başladık. Projemiz AB tarafından destekleniyor. 3 farklı alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.bunlardan ilki duvar resimleri ve içindeki mozaiklerle Roma villasını oluşturan bir mekanlar bütünü..
Bir yamacın üstüne konumlanmış bir Roma mahallesinde olduğunu düşündüğümüz bu villanın altındaki ve üstündeki villaları da ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.
Diğer yandan aynı bölgedeki bir nekropolis (antik mezarlıklar) çalışmamız var. Ayrıca Truva Savaşları’nın yaşandığı bölgede yerleşik olan kavimlere ait seramik parçalarına da ulaştık.”
CONAN'IN İZİNDE
“Son olarak tarihte haklarında çokça efsane üretilmiş Kimmerler’in artlarında bıraktıkları kalıntılara ulaşmaya çalışıyoruz. Kimmerler Kuzey Kafkasya’dan MÖ 8. yüzyılda Anadolu’ya iki koldan gelen barbar, savaşçı ve göçebe bir kavim. Kimmerler Anadolu’ya geldiklerinde o dönemin en güçlü imparatorlukları olan Urartu, Frigya ve Lidya krallıklarını yenmiş.
Sürekli göçen Kimmerler sadece şu anda kazı yaptığımız antik kentte yani Antandros’ta 100 yıl boyunca yerleşik yaşadılar. Hakkında çokça kitap yazılan ve film çekilen Barbar Conan’ın da Kimmeryalı olduğu iddia ediliyor.
Şu ana kadar sadece M.Ö. 500 yılına ait olan Lidyalılar tarafından sürülen Kimmerlere ait yangın tabakaları bulduk. Kazılarımızda Kimmerler’in ok uçlarını, mızraklarını ve kılıçlarına bulmaya çalışıyoruz. Eğer bu envanterlere ulaşırsak dünyada ilk kez Kimmer kavmine ilişkin envanterlere de ulaşmış olacağız. Kazı çalışmalarımız 15 Eylül’de sona erecek.”