Türkiye'de ilk cep telefonu görüşmesi 23 Şubat 1994 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Başbakan Tansu Çiller arasında yapıldı. Hayli büyük olan ilk cep telefonlarının, tuşlu ve iki satır ekrana sahip olmalarının yanı sıra şehir içinde dahi her noktada GSM hizmeti olmaması dolayısıyla kısıtlı bir kullanım alanına sahipti. İşte, cep telefonu tarihi..

Bugün elektrik, su, doğalgaz kadar hayatımızın bir parçası olan cep telefonlarının geçmişi 1990'lı yıllara dayanıyor. İlk cep telefonu modelleri sadece sesli görüşme ve yazılı mesaj gönderme imkanı sağlıyordu. Cep telefonlarına hesap makinesi, takvim ve oyun özelliklerinin eklenmesi adeta 'devrim' olarak nitelendirildi. 2000'li yıllarda gelen cep telefonlarından internete bağlanmak da önemli bir kilometre taşı oldu.

CEP TELEFONU NE ZAMAN İCAT EDİLDİ, BULUNDU?

Cep telefonunun mucidi ABD'li John Francis Mitchell ve Martin Cooper olarak bilinir. Motorola şirketinde mühendis olarak çalışırken 1973'te ilk cep telefonunu geliştiren Martin Cooper, "İlk cep telefonları bir kilodan ağırdı, bataryası 20 dakikadan fazla dayanmıyordu, ancak bu telefonların uzun süre elde tutulmaması açısından iyiydi" dedi.

TÜRKİYE'YE İLK CEP TELEFONU NE ZAMAN GELDİ?

Türkiye, 1991 yılında araç telefonları sayesinde 1G teknolojisiyle tanıştı. Ardından internet 1993'te hayatımıza girdi. Cep telefonuyla görüşme, SMS ve veri aktarımı gibi imkanlar sunan 2G teknolojisi ise 1994'te kullanılmaya başlandı.

Türkiye'de ilk cep telefonu görüşmesi 23 Şubat 1994 günü gerçekleştirildi. İlk GSM operatörü ise aynı yıl 900 Mhz frekansında hizmete başlayan Turkcell oldu. Turkcell'i iki ay sonra hizmete başlayan Telsim takip etti.

O yıllarda telefon görüşmesi yapmak dışında bir servis sunamayan ve sadece büyük şehir merkezlerini kapsama alanına alan GSM operatörleri üzerinden telefon görüşmesi yapabilmek için, fiyatları 1000-2000 dolar aralığında olan cep telefonlarından almak gerekiyordu.

İLK CEP TELEFONU GÖRÜŞMESİNİ KİM YAPTI?

Türkiye'de cepten ilk 'Alo', 23 Şubat 1994 Çarşamba günü 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile dönemin başbakanı Tansu Çiller arasında gerçekleşti. Demirel'in elindeki cep telefonu ise bugünün telsiz ev telefonları kadardı.

Uzun yıllar 2G teknolojisini kullanan Türkiye, 2009 yılında mobilde 3G'ye geçti. Ardından 1 Nisan 2016 yılında da 4.5G'ye geçiş yapıldı.

İlk SMS

1992 yılında ilk seri üretim GSM telefonu olan Nokia 1011 piyasaya sürüldü. Aynı yıl ilk mobil kısa mesaj (SMS) Nokia marka telefon üzerinde gönderildi. Finlandiyalı Nokia'nın GSM teknolojisine oldukça fazla katkıları oldu.

Türkiye'deki ilk SMS 1995 yılında gönderildi. SMS'lerde Türkçe karakter kullanımı ise 2008 yılında başladı.

İlk Roaming

GSM hattımız ile dünyanın her yerinden iletişim kurabilmemize olanak sağlayan uluslararası dolaşım diğer bir ifadeyle roaming için ilk anlaşma 1992 yılında Finlandiyalı Telecom Finland ile İngiliz Vodafone arasında imzalandı.

Diğer İlk'ler

1996 Faturasız yani kontörlü cep telefonu aboneliği başladı

1999 WAP tarayıcısına sahip ilk cep telefonu Nokia 7110 satışa sunuldu

2000 Dokunmatik ekranlı ilk cep telefonu piyasaya çıktı

2001 Renkli ekranlı ilk cep telefon modelleri Nokia ve Sony Ericsson'dan geldi

2002 Dünyanın ilk kameralı cep telefonu Nokia 7650 satışta, dünyada MMS (Multimedia Messaging Service) hizmeti başladı

2004 GSM abone sayısı tüm dünyada 1 milyara ulaştı

2007 Akıllı telefonlar için milat kabul edilen ilk iPhone modeli satışa çıktı

2009 Türkiye'de 3G mobil iletişim başladı

2013 Türkiye'deki 3 operatörün toplam abone sayısı 68 milyona ulaştı

Cep'te akıllı dönüşüm

İlk zamanlarda telefon görüşmesi yapmak dışında pek bir özelliği bulunmayan, adları cep telefonu olsa da büyük hacimlerinden dolayı cebe zor sığan ve yüksek fiyatları ile cep yakan mobil cihazlarla tanıştık. Bugün ise fiyatları her geçen gün ucuzlayan, yetenekleri hızla gelişen akıllı telefonlar ile tüm dijital hayatımızı idame ettirebiliyoruz. 2G ile başlayan sayısal veri akışı, geniş bant veri transferine izin veren 3G ile devam ederken, LTE yani 4G ile birlikte mobil iletişimde yepyeni bir dönem başladı. Ülkemizde hazırlıkları devam eden 4G'nin önümüzdeki yıl hizmete girmesi bekleniyor. Ülkemizde akıllı telefon sahipliği henüz %30 seviyelerinde ancak son dönemde satılan cihazların neredeyse %80 oranında akıllı telefon olduğunu ve bu oranın hızla değiştiğinin altını çizelim.

CEP TELEFONU ZARARLI MI? ZARARLARI NELER?

Cep telefonlarının tüm zararları kapsamlı olarak incelenemedi. Tüm zararlarının ve insanlar üzerindeki etkilerinin daha detaylı incelenebilmesi için daha uzun bir zaman dilimine ihtiyaç duyuluyor.

Finlandiya'da insan hücreleriyle ve canlı farelerle yapılan 2 yıllık bir deneyin sonuçlarına göre, cep telefonları zararlı maddelerin beyine kan yolu ile girmesini engelleyen kan bariyerlerine zarar veriyor. Küçülen bariyerler beyne ulaşan zararlı molekülleri filtreleme görevini tam olarak yerine getiremiyor.

Editör: Haber Merkezi