Küçük İlçe Sındırgı’dan Kocaman Yürekler Depremzedeler İçin Seferber Oldu. Sındırgı’dan Deprem Bölgesine 30 TIR Yardım,  Serhat Şehri Hatay’a 100 Konteyner Ev ile "Sındırgı Mahallesi" kurulacak.

Türkiye’yi derinden yaralayan Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin ilk gününden bu yana Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde adeta Kurtuluş Savaşını anımsatan bir yardım seferberliği yaşanıyor.

Asrın felaketi olarak nitelendiren, binlerce can kaybının yaşandığı ve şehirlerin büyük kısmının yok olduğu depremin yaralarını sarmak adına Sındırgı Belediyesi öncülüğünde STK’lar, siyasi partiler, kamu kurumları yardım seferberliğine devam ediyor.

SEFERBERLİK RUHU

Çocuğundan yaşlısına herkesin kendince bir yardımda bulunduğu seferberlikte AFAD koordinasyonunda bölgeye 30 TIR’dan fazla yardım malzemesi gönderildi. Depremin ilk günlerinde gönüllü aşçılar bölgede sıcak yemek yaparken, gönüllü operatörler, tesisatçılar, Sındırgı Arama Kurtarma ekipleri, gönüllü vatandaşlar deprem bölgesinde yardım çalışmalarına katıldı. AK Parti ve MHP ilçe başkanları, meclis üyeleri de yardım dağıtım ve belirleme çalışmaları kapsamında deprem bölgesinde görev aldı. Gaziantep Nurdağı ve Malatya bölgesinde temizlik ve ilaçlama ekipleri de çalışmalarını dönüşümlü olarak sürdürüyor.

UMRE PARASINI VEREN AMCA 
SEN NE GÜZEL İNSANSIN

KIZILAY, AFAD, Diyanet Vakfı gibi resmi hesaplara toplanan nakdi yardımlar da yatırılırken Umre parasını bağışlayan Yüreğilli Mehmet Çakırhan, Dünya genelinde gönüllere dokundu ve kendisine gelen umre tekliflerine de hayır deyip bir mesaj daha vererek herkesi yardım seferberliğine davet etti.  Kimisi arabasını bağışladı, kimi arsasını, kimi kumbarasını. Küçük ilçenin koca yürekli insanları örnek bir yardımlaşma seferberliğine imza atıyor.

Başkan Yavaş Deprem Bölgesinin Tamamını Dolaştı,
İlçeden Gönderilen Yardımların Koordinasyonu Sağladı

Depremin yaralarını sarmak için yardım çalışmaları devam ederken Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş da depremden etkilenen illeri gezerek AFAD koordinasyonunda yardımların depolara ulaşmasını ve acil ihtiyaçların belirlenmesini sağladı. Bölgenin durumuna göre Sındırgı’da toplanan yardımlara öncelik verildi.

Sındırgılı kadınlar kumanya hazırladı, polar battaniye kıyafet dikti, köylü kadınlar ekmek yaptı, öğrenci ve öğretmenler soba yaparken, kırsal mahalledeki vatandaşlar da odunları hazırladı. Anlık yardımlar direk olarak ihtiyaç olan bölgelere teslim edildi. Çocuklar ise adeta büyüklere örnek oldu. Kumbarasını bağışladı, oyuncaklarını depremzedelere gönderdi. Sındırgı genelinde ise 6 farklı ilden Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Sındırgı işbirliği ile ilçeye gelen depremzedeler  “ Evim Yuvan Olsun Kampanyası “ dâhilinde hayırsever vatandaşların açtığı evlere, otellere yerleştirildi. İlçedeki depremzedelerin ihtiyaçları için Sevgi Market daha kapsamlı hale getirildi.

HATAY'A SINDIRGI MAHALLESİ KURULACAK

Bölgenin en önemli ihtiyacının barınma ihtiyacı olduğunu belirten başkan Yavaş Hatay dönüşü ise mahalle muhtarlarını toplayarak “Sındırgı Mahallesi“ kampanyasını başlattı. Kaymakamlık onayı ile açılan yardım hesabı ile kısa süre içerisinde seferber olan Sındırgı halkı 65’in üzerinde konteyner ücretini topladı. AFAD tarafından yapılacak yerin belirlenmesi ve yer teslimin yapılması ile birlikte Sındırgı Belediyesi ekipleri bölgede alt yapı ve projelendirme çalışmalarına başladı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Sındırgı Belediyesi işbirliğinde yapılacak alt yapı ve çevre düzenleme çalışmaları sonrasında üretilen konteynerler yerleştirilecek. Mart ayı sonuna kadar konteyner evlerinde depremzedelere teslim edilmesi planlanıyor.

EKREM BAŞKANDAN RAPOR

Yaraları hep birlikte saracaklarını küçük ilçe olmalarına rağmen koca yürekli insanların gönlü büyük yardımlarının deprem bölgesine ulaştığını ve devam edeceğini belirten Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş, çalışmalarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

Devletimiz, tüm kurumları ile bakanları ile ilk andan itibaren sahada. Cumhurbaşkanımız himayelerinde tüm imkânlar seferber ediliyor. Düne kadar yaptığımız yardımların karşılığını da dış ülkelerin ilk andan itibaren koşarak geldiği arama kurtarma çalışmalarında yardım seferberliğinde gördük. Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanımız Yücel Yılmaz’da görev aldığı bölgelerde Balıkesir’in gücünü, yardımseverliğini, düzenini gösteriyor. Bölgenin yaralarını sarmak adına tüm ekipleri ile var gücü ile çalışıyor.

BÜYÜKŞEHİR ÖNCÜ OLDU

Yücel başkanım Balıkesir’i biz de Sındırgı’yı deprem bölgesine taşıdık. Sındırgı olarak daha önce Gediz depremini yaşamış ve ben kendim bizzat 99 yılındaki Kocaeli depremindeki çalışmalara da katılmış olanlardan birisiyim. Bu sebeple duyduğumuz sabaha karşı ilk andan itibaren acaba ne yapabiliriz, ne edebiliriz diye dertlendik.

Hemen Sındırgımızda o bölgenin ihtiyacı olabileceğini düşündüğümüz ürünleri, malzemeleri Cumhuriyet meydanında bir çadır kurarak burada yardım yapabilecek insanların o yardımlarını toplayabilecek bir alan oluşturduk. Sındırgıda deprem bölgesinin acil ihtiyaçları ile ilgili ilk günü hemen 2 TIR doldurabilecek malzeme topladık. Tabi öncelikle burada bize belirtilen battaniye gibi, giysi gibi ve kuru gıda ürünlerini hijyen malzemelerini hemen apar topar bölgeye yolladık.

İNSANIMIZLA GURUR DUYDUM

2. Gününde ben şahsım olarak ve arkadaşlarla birlikte bölgeye gittik. Antep de, Maraş da o bölgenin ne olduğunu, ne geldiğini görebilecek ve Hatay’a kadar bir alanı bizzat gözlerimizle gördük. Vatandaşımızda bu reflekse ortak oldu. Köylülerimiz odun hazırladı, arkasından soba METAL okuluyla birlikte ve kadınlarımız Akpınar yaşam merkezinde polar, bere ve atkı türü ürünler dikmeye başladılar. Merkezinden kırsalına tüm vatandaşlarımız, insanlar burada bölge ihtiyaçlarını ne görüyorsa, ne eksik görüyorsa onu yapmaya başladı.

30 TIR ERZAK GÖNDERİLDİ

Hemen denildi ki evlerde ekmek yapalım. Fırınlarda, köy fırınlarında onlar tır tır doldu bölgeye gitti. Yani hemen vatandaşımızda STK’larla birlikte bizde gidebiliriz denildi. Hemen Malatya bölgesine bir aş evi gibi orada 10 gün boyunca çorba dağıttık, yemek verdik esnaf kardeşlerimizle beraber. Sandviç yaptık içine peyniri, suyunu, zeytini koyarak bunları tek tek çadırlarda dağıttık. Çok şükürler olsun Sındırgı olarak biz bugüne kadar 30 TIR’ın üzerinde malzeme götürdük. Odun götürdük burada soba yaparak onları götürdük hala bu desteklerimiz devam ediyor. En son olarak da gördük ki bölgenin en büyük ihtiyacı çadır ama çadırda ne kadar olabilir.

100 KONTEYNER EV

Kalıcı konutlar yapılıncaya kadar konteyner evler buraya yapılması elzem diye düşündük. Muhtarlarımıza geldik bu durumu paylaştık ve Türkiye’de ilk hareket edenlerden birisi olarak 100 konteyner evi Serhat şehrimiz Hatay’ a kurmaya karar verdik. Doğal şehir Sındırgı evleri inşallah pazartesi itibariyle ekibimiz altyapı çalışmalarına başlıyor. 15-20 gün zaman zarfında Mart ayının sonuna kadar da inşallah orada 100 konteyner evi kurmak en büyük idealimiz olacak. Yaraları hep birlikte saracağız.“

Editör: Haber Merkezi