2004 yılından bu yana birçok alanda kamulaştırma gerçekleştirilen, yolları ve meydanlarını genişletilen Sındırgı ilçesinde Kültür Caddesi üzerinde bulunan ve vatandaşların “Caddenin Kanburu “olarak nitelendirdiği binanın yıkımı da gerçekleştirildi. 2007 yılından bu yana dava sürecinin devam ettiği binanın Balıkesir Büyükşehir Belediyesince kamulaştırılarak Sındırgı Belediyesi tarafından yıkılması vatandaşları da mutlu etti.

Demirci bağlantı yolu, yirmiye yakın kırsal mahalle yolu ve termal otel güzergâhında bulunan Kültür Caddesinde 1946 yılında Sındırgı Belediye meclisi tarafından alınan kamulaştırma kararı 2007 yılında Sındırgı Belediye başkanı tarafından hayata geçirilmişti. Vatandaşlarla karşılık uzlaşma ile cadde üzerinde bulunan 16 adet ev ve dükkân yıkılarak 3 metre genişliğindeki cadde 12 metreye çıkarıldı. Yöre mimarisine uygun bir düzenleme ile cadde daha güzel bir hal almıştı. Ancak cadde üzerinde bulunan tek bina mahkemelik olmuş, günlük binlerce aracın geçtiği caddenin kanburu ve tehlikesi olmaktaydı. Yol ortasında kalan bina yıllar sonra mahkemenin sonuçlanması ile birlikte vakit kaybetmeden yıkıldı. Kazaların yaşandığı, trafiğin sıkıştığı ve kimilerinin otoparka çevirdiği alan yola dâhil edildi. Yapılacak düzenleme ile birlikte cadde artık rahat bir nefes alacak.

Caddeler ve Meydanlar Genişliyor

Şehirlerin her zaman yaparak değil bazen de yıkarak güzelleştiğini dile getiren başkan Yavaş görev süresince sayısız kamulaştırmaya imza atmış ilçenin meydanından, caddelerine kadar birçok alanın rahat bir nefes alarak güzelleşmesini sağladı. Birçok alanda vatandaşlarla uzlaşma ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işbirliği sonucunda Sındırgı – Gölcük karayolunun hızlı bir şekilde yapılması sağlandı, Cumhuriyet meydanında bulunan bina yıkılarak meydana katıldı, Atatürk caddesi üzerinde bulunan görüntü kirliliği oluşturan belediye dükkânları da yıkılarak caddenin genişletilmesi sağlandı.

Yıkarak Sındırgı’nın önünü açan bir projeyi daha tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş şu açıklamayı yaptı:

“Şehirler meydanlarıyla ve caddeleriyle anılıyor. Ve Sındırgının da özellikle 4 tane aksı var büyük.  Bunların en büyüklerinden birisi de Kültür Caddesi.  Eskiden böyle özellikle Sındırgının ekâbir diyebileceğimiz insanların oturduğu bir cadde burası. Ve Emendere Termal Otele doğru giden bir noktada. Bizler 1945li yıllarda bu cadde genişletilsin kamulaştırılsın diye yapılmış. 3 metre civarında bir yolla tabi o zamanki yıllarda at arabalarının geçebileceği yol olarak düzenlenmiş. Tabi gelişen dünyada daha büyük yollara ihtiyaç vardı. Ve bizler 1945 yılında alınmış kararı 2007’li yıllarda vatandaşımızla diyaloglarla beraber çözdük. Yani insanları davet ettik, oturduk, kimisine destek verdik iyileştirdi. Kimisini belki de umreye yolladık. Yani insanlarla bir şekilde anlaşma yolunu bulduk.

Böylece aşağı yukarı 16nın üstünde bir evi kamulaştırmış olduk. Tabi bir tane direnen ve o yıllarda da maalesef anlaşma sağlayamadığımız bir bina vardı. İşte arkamızda gördüğünüz bu bina. 2007 ve 2021 bu zaman sarfında maalesef 12 metre olarak belirlediğimiz bu caddede o noktaya geldiğinde trafiğin sıkıştığı hatta sağı ve solu giriş ve çıkışları otoparka dönüşen bir noktaydı.

Hamdolsun, yani azimle çalışınca aşkla çalışınca sabredince de rabbim bize yıllar sonra orayı 15 yıl gibi bir zaman sonra tekrar yıkılmasını sağlayabilecek pozisyona getirdi. Şu an da bütün resmi işlemler bitti. Kamulaştırma işlemi büyükşehir tarafından yapıldı. Allah onlardan da razı olsun Yücel başkanımdan.

Şu an da bu caddenin önündeki bu engel artık kalkmış olacak. Ve Sındırgı da da o yolun 12 metreden 3 metreye düşen kısmını aynen 12 metre olarak kullanılacak. İlçemize hayırlı ve uğurlu olsun.

Mahkeme kararları şunlar bunlar derken tabi 15 yıl dile kolay bunu beklemek etmek ve tekrar sonuçlandırmak tekrar bizlere rabbim nasip etti. Herhalde siyasetin en güzel taraflarından birisi bu yani bir işe başlıyorsunuz ve başladığınız işi de bitirmekte size nasip oluyor. Sındırgıda Kültür caddesinde 16 binanın 15 yıl önce kamulaştırılıp sadece birinin mahkemeye düşmesiyle beraber onun beklediğimiz o olay artık gerçekleşmiş oldu.

Son bina da tarihle beraber yok olacak. Şehir belli bir yerde sıkışıyor ve o şehri büyütebilmek, genişletebilmek bazen yapmaya değil yıkmaya odaklı olarak gelişiyor. Yani güzelleşmek hep yapmakla mümkün olmuyor. Bazen yıkmak lazım. Evet yıkarak Sındırgının önünü açan, güzelleşen bir projeyi bitirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ama şehir kurtulacak ana aks burada trafik rahatlayacak. Hayırlı ve uğurlu olsun.” 

Cadde Üzerinde Bulunan Esnaf Memnun

35 yıldır Sındırgı da esnaflık yapan Osman Topçu “Bu cadde üzerinde kendi iş yerimde olduğundan dolayı bu sokak benim için önemliydi. Ve en çok takıldığım arkadaşlarımın ve esnaf arkadaşlarımın bulunduğu bir caddeydi. Bu cadde de ki bu yıkım olayı da bu binanın buradan kaldırılması Sındırgımız için aslında çok büyük bir atılımdı. Yıllardır beklenen bir atılımdı. Bu cadde üzerinde bu binamız bir tehlike arz etmekteydi. Özellikle karşısında okulun olması bu aradan çıkan öğrencilerin hiç sağa sola bakmadan yola çıkmalarında çok büyük bir tehlike arz ediyordu. Onun için bu binanın buradan bir an önce kaldırılması bizler için çok önemliydi. Çünkü sürekli diken üstündeydik. Bir çocuğumuza bir araba çarpacak, bir şey olacak ve ya bir kaza olacak diyerekten. Gerçekten bu bina burada bir engeldi. 2 arabanın yan yana geçmesi dahi burada çok büyük bir sorundu. Artı bir de dışarıdan gelen insanlarımızın bu binanın yola doğru çıkıntısı çok dikkatlerini çekiyordu. Ondan dolayı da Sındırgı için gerçekten açıkça söylemek gerekirse bir ayıptı bu. Binanın ortada durması çok büyük bir ayıbıydı. Şükürler olsun ki bu binamız şu anda yıkımı gerçekleşiyor. Ve bizlerde gerçekten bu sokakta yaşayan insanlar olarak bu binanın yıkılmasından çok memnun olduk. İnşallah bu binanın açıldıktan sonra bu yolun rahatlaması Sındırgımızda bu cadde üzerindeki esnafı ve trafiği çok büyük derecede rahatlatacaktır. Onun içinde bu işi gerçekleştiren başta Ekrem başkanımız olmak üzere tüm ekibine teşekkür ediyoruz.” Dedi.

1999 yılından beri cadde üzerinde esnaflık yaptığını ve daha önceki yıllarda kendi işyerinin de kamulaştırmaya dâhil edildiğini belirten Hasan Daşkafa “1999’dan beri buradayım. Daha önceki dönemde bayağı uğraşmıştık burasının yıkılması için ama bugüne nasipmiş. Burada en büyük sorun buradan çıkan çocukların burada trafik açısından çok büyük tehlike oluşuyordu. Çocukların hayatı riske giriyordu. Bunun yıkılması çok iyi oldu. Kolay olmadı ama sonuç görüldüğü gibi. Bu yolun ve caddenin yeniden inşasıyla inşallah daha da iyi olacaktır. Ekrem başkana teşekkür ederiz. “ dedi.

Editör: Haber Merkezi