Balıkesir Astsubay Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitimlerini sürdüren ilk dönem kadın astsubay adayları 2015’te görev yapmaya hazırlanıyor. 20 kadın astsubay adayı, erkek öğrenciler ile aynı zorlu eğitimi alıyor
EDOK Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Balıkesir Astsubay Meslek Yüksekokulu kapılarını Milliyet’e açtı. Milliyet, 2015’te TSK adına görev yapmaya hazırlanan okullu ilk kadın astsubayların, zorlu eğitim süreçlerini görüntüledi. Yüksekokulda 2 bin 500 öğrenci eğitim görüyor. 2012’de alınan bir kararla, 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren kadın astsubay adaylarına da kapılarını açan okulda 20 kadın astsubay adayı öğretimlerini sürdürüyor. Mezun olacak astsubay adayları, 1 yıl tercih ettikleri “sınıf okulları”nda eğitim aldıktan sonra, 2015’ten itibaren aldıkları eğitim doğrultusunda, “personel”, “bakım”, “maliye” ya da “muhabere” sınıflarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösterecek.
AYNI EĞİTİM
Karma eğitim verilen yüksekokulda kadın astsubay adayları da, erkek yaşıtları ile aynı eğitimi alıyor. Askeri eğitim sürecinde kadın öğrenciler, yanaşık düzen eğitimi, mekanik nişancılık ve atış eğitimi, muharebe eğitimi, liderlik eğitimi, temel ve savaş beden eğitiminden geçiyorlar. Yüksekokulda, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı ve YÖK kriterlerine uygun olarak sekiz akademik program uygulanıyor.
İşletme Yönetimi, Elektronik Haberleşme Teknolojisi, Elektrik, Bilgisayar Teknolojisi, Otomotiv Teknolojisi, Mekatronik, İnşaat Teknolojisi, Yapı Tesisat Teknolojisi alanlarında eğitim veren yüksekokulda, kadın astsubay adaylarından 11’i İşletme Yönetimi, 7’si Elektronik Haberleşme Teknolojisi, 2’si de Bilgisayar Teknolojisi programında eğitimlerini sürdürüyor.
Kadın astsubay adayları askeri ve akademik eğitim sürecinin dışında olimpik sporlarda da eğitim alıyor. Kadın öğrencilerin oluşturduğu okulun kros ve atıcılık branşları Türkiye çapında derecelere sahip bulunuyor.
KUTSAL OCAK
Yüksekokul öğrencilerinden Berna Doğar, şöyle konuştu:
“Halkımızın gözünde askerlik mesleğinin yeri ayrıdır. Her ailede asker ocağının kutsiyetinden söz edilir. Ben de bu anlatılanlardan çok etkilendim. Asker olarak bu kutsal ocakta vatana daha iyi hizmet edeceğimi düşündüm. Çevremde gördüğüm subay ve astsubayların davranışları bu mesleği tercih etmemde etkili oldu.
Okula uyum sağladıktan sonra bende olumlu yönde değişiklikler oldu. Hayatı planlayarak yaşamaya başladım. Okulun altyapı ve tesisleri çok iyi. Bu tesislerde; tiyatro ve müzik çalışmaları yapabilmekte, bireysel spor çalışmalarına veya düzenlenen spor müsabakalarına katılabilmekte, okulun sinema salonunda film izleyebilmekte, sürekli olarak güncel yayınlarla geliştirilen kütüphaneden istifade edebilmekte, bilardo ve satranç oynayabilmekte, televizyon izleyebilmekte ve internet imkanlarından istifade edebilmekteyiz.”
KALICI BİLGİ
Meslek Yüksekokulu Öğretim Başkanı Öğretmen Albay Faruk Ateş, “Öğrenciler, modern dershane ve atölyelerde uzman personel tarafından yetiştirilmektedir. Öğrenci merkezli eğitimin temel alındığı yüksekokulda derslerin uygulanmasında ders kitaplarına ilave olarak, çabuk değişen bilgiler yerine, kalıcı ve transfer edilebilir bilgilere yer verilmektedir. Atölyelerde öğrencilerin teorik bilgileri uygulamaya dönüştürmesi sağlanmakta, genel kültür dersleri ise özel donanımlı dershanelerde işlenmektedir” dedi.
TEKNİK PERSONEL
Okul Komutanı Kurmay Albay Yıldırım Dinçtürk, “Okulumuz, TSK’nın kuruluşunda bulunan Kara Kuvvetleri Komutanlğı’na bağlı birliklerde görevlendirilecek yönetici ve teknik astsubay personelinin yanı sıra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’na teknik sınıflarda astsubay yetiştirmektedir. Ayrıca dost ve müttefik ülkelerden gelen misafir askeri öğrenciler de okulda eğitim görmektedir” diye konuştu.
GÜNDE 7 SAAT EĞİTİM
Meslek Yüksekokulu Öğrenci Alay Komutanı Kurmay Albay Savaş Celepoğlu, astsubay adaylarının sabah saat 07.20’de başlayan akademik eğitime hazırlık etüdünün ardından 4 saat öğleden önce, 3 saat de öğleden sonra olmak üzere toplam 7 saat derse katıldıklarını belirterek, “Öğrencilere, zor şartlarda elde ettikleri başarılarla kendilerine güven duyguları geliştirilirken, emir komuta etme yeteneği de kazandırılmaktadır” dedi. (www.milliyet.com.tr)