Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyinin desteği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen “Cumhuriyetin 100. yılında Geçmişten Günümüze Balıkesir'in Kültürel Mirası Uluslararası Sempozyumu"nun ikincisi  Onhann (Agiros) Termal Otel'de başladı.

Antik çağdan günümüze Balıkesir'in sosyal, kültürel, ekonomik yaşamına dair, onlarca bilim insanının yaklaşık 150 tebliğ sunacağı katılacağı sempozyum eğitimden tarıma, spordan ekonomiye, sağlıktan kültüre bir çok alanda Balıkesir'in tarihine ışık tutacak, geleceğine yön verecek. Bugün başlayan sempozyun, pazar günü tamamlanacak. Konuşmalar ve tebliğler, dijital ortama taşınacak, kitaba dönüşecek.

Cumhuriyet coşkusu Balıkesir’de 4 gün 4 gece sürecek Cumhuriyet coşkusu Balıkesir’de 4 gün 4 gece sürecek

mehmet-bayyigit-sempoyum

Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, bu yıl ikincisi gerçekleşen ve 3 gün sürecek sempozyuma şehirle ilgili yaklaşık 150 bilimsel bildiri sunulacağını açıkladı. Bayyiğit, “Balıkesir’e ait ortak kültür, dil, tarih, edebiyat, coğrafya, sanat, musiki, mimari vb. konuları içeren bildirilerin yer alacağı yeni bilimsel çalışmalarla geçmişten günümüze ışık tutmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı. 

BAŞKAN VEKİLİNDEN ÇARPICI BALIKESİR SÖZLERİ

Sempozyumun açılışında konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, çarpıcı mesajlar verdi.  Şahin, ”Biz Balıkesire aşığız. Balıkesir bizim en aziz varlığımız. Bu şehre hizmet etmek, bu şehir için çalışıyor olmak en büyük övüncümüz. Balıkesirli kimliği sahip olduğumuz en onurlu kimlik.” dedi.

Balıkesir'in her karış toprağında bin bir hikâye gizlendiğinin bilincinde olarak çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Şahin, şehir kerekizinin yanı sıra il genelindeki tarihi çeşme, ev, konak, resmi yapı, cami vb. gibi tarihi yapıların restore edilerek şehir hayatına yeniden kazandırıldığını belirtti.

balikesir-kulturel-miras

Şahin şöyle konuştu:

"Bugüne kadar Balıkesir’imizle ilgili Kuva-yi Milliye Dönemi, gastronomi, tarih, kültür ve şehir kimliğiyle ilgili 40’ı aşkın yayın çıkardık. Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin aldığı her nefesi, yaşadığı her anı, kıymet verdiği her unsuru yayınlarımız sayesinde belgelendirip halkımızın hizmetine sunduk. Bazı yayınlarımızı çift dille çıkarıp uluslararası alanda da çalışmalarımızı tanıtmış olduk. Bir şehre hizmet, en makbul hizmettir düsturuyla Balıkesir’i hizmetlerimizle marka şehir yapmaya ant içtik.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak coğrafyamızla özdeşleşmiş tam 30 ürünle ilgili coğrafi işaret aldık. Yağcıbedir halısı, Balıkesir pullusu, Savaştepe Sarıbeyler seferberlik çöreği, Gönen iğne oyası, Balıkesir kaymaklısı, Balıkesir höşmerimi, Balıkesir kuzu eti, Ayvalık zeytinyağı, Edremit zeytinyağı, Susurluk ayranı, Göbel kuzu kokoreci gibi daha birçok el sanatı ürünü ve gıda maddesinin coğrafi işaretini almakla beraber birçok ürün için de coğrafi işaret başvurumuzu yaptık.“ 

birol-sahin-sempozyum1

“Bu şehre olan hizmet aşkımızın ve sadakatimizin bir göstergesi olarak hatıralarda diri kalacaktır.” sözleriyle devam ettiği konuşmasında Şahin . “Son olarak ifade etmek isterim ki: Benim aşkım Balıkesir, ben burada doğdum, burada yaşadım, atalarımın mezarları burada. Ben bu şehrin sokaklarından doğduğum günden beridir hiç ayrılmadım. Başka bir şehirde yaşamayı hiç düşünmedim.  

Ayağımı sürüdüğüm her caddesi, her sokağı benim için mukaddestir. Bunun için bu şehri her zaman daha yükseklere çıkarmak için çalışacağım. İçimde bu şehre hizmet etmenin onuru var olduğu sürece dünyanın en mutlu insanı olacağım. Bu yüzden konusu Balıkesir olan her şey benim için en değerli hizmet. 

birol-sahin-sempozyum2

Balıkesir'in kültürünün en küçük parçasını dahi yeniden hayatımıza katmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu sempozyumda konuşulacak her bir konu bizim için son derece önemli. Hepinize şimdiden teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

balikesir-kulturel-miras2
Açış konuşmasından sonra iki sürecek Sempozyum moderatörlüğünü Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Şahin'in yaptığı Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yücel Uğurlu, Prof.Dr. Ali Duymaz ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı Koray Karabulut’un konuşmacı olduğu Panel ile başladı. Sempozyum çevirim içi ve yüz yüze oturumlar şeklinde yapılacak.

balikesir-koray-bu

Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı Koray Karabulut, yaptığı sunumda, Balıkesir ve ilçelerinde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları görseller eşliğinde anlattı. 

DEĞERLERİMİZ UNUTULMADI
Yüz yüze ve çevrimiçi olarak düzenlenecek olan sempozyum, Balıkesir’e ait kültürel miras bağlamında ortak kültür, dil, tarih, edebiyat, coğrafya, sanat, musiki, mimari, din, eğitim vb. konuları içeren bildirilerin yer alacağı yeni bilimsel çalışmalarla ışık tutacak.

Sempozyumda oturumların gerçekleşeği salonlara ise, Karesi Beyi, Hasan Basri Çantay, Zağnos Paşa, Ömer Ali Bey, Kurtdereli Mehmet Pehlivan gibi şehrin değerlerinin isimleri verildi. 

KİTAP HALİNE DÖNÜŞECEK
Onur Kurulu Vali İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu'dan oluşan “Geçmişten Günümüze Balıkesir’in Kültürel Mirası Uluslararası Sempozyumu"na sunulan tebliğlerin özetleri kitaba dönüştürülerek şehrin kültür hazineleri arasındaki yerini alacak.

Editör: Macit ERMİŞ