Türkiye’de kadınların yaşadığı sorunları irdeleyen bir dizide her insanın ihtiyaç duyduğu bir kişiliğe hayat verdiğini kaydeden Levent Üzümcü, rollerin üstüne yapışıp kalmaması için farklı rol arayışında olduğunu söyledi.
Sempatik tavırlar, gülümseyen bir ifade ve hayat dolu bir ses; tiyatro ve sahne dünyasındaki etkileyici oyunculuğunu, halkın arasında, imaj yapmadan, sevecenliğinde sürdüren birisi Levent Üzümcü.
Ayvalık’taki akrabalarını görmeye geldiğinde deniz kıyısındaki çay bahçesinde oturup Ayvalıklılarla, tanıdıklarla sohbet eden Levent Üzümcü, bizi de kırmadı. Yeni projesi ve Türkiye’nin önemli bir sorunu olan kadına uygulanan şiddet konusundaki düşüncelerini GAZETE BALIKESİR ile paylaştı.
“DÜZEYLİ KOMEDİDE GÜLDÜRMEK, SÖYLEYECEK SÖZÜ OLAN DRAMALARDA OYNAMAK İSTİYORUM”
Polisiye drama türündeki Kayıp Aranıyor dizisinde oğlunu kaybettiği için duygusal çöküntü yaşayan bir polisi canlandırmıştınız. Avrupa Yakası ve bazı sit comlardan sonra drama ile devam ettiniz. Öyle mi gelişti, sizin özel bir tercihiniz mi oldu?
Levent ÜZÜMCÜ- Roller üstüme yapışıp kalsın istemiyorum. Tiyatroda her türlü rolü oynuyorum. Birçok şeyi yapabilmenin eğitimini aldım. Bunu tiyatro sahnesinde yapıyorum ama elimden geldiğince televizyonda ve sinemada da farklı işler yapmak istiyorum.
Peki, bu kez sizi nasıl bir rolde izleyeceğiz?
ÜZÜMCÜ- Yeni projemiz Annelerle kızları’ ismini taşıyor. Star TV ekranlarında
Bu Perşembe ilk bölümü yayınlanacak. Beni iyilik meleği rolünde izleyeceksiniz. Yani her insanın hayatında olmasını istediği, ihtiyaç duyduğu bir kişiyi canlandıracağım. Olaylar karşısında sorumluluğun vermiş olduğu azapla başa çıkmaya çalışan bir erkek olacağım. Farklı farklı yerlerde, farklı farklı nedenlerle özellikle belirtiyorum ‘Sahipsiz kalmış’ kadınları anlatan bir dizi. Bu kadınların başına gelenler yansıtılacak. Komediden polisiye dramaya geçtiniz. Şimdi yine dramada oynayacaksınız. Komedi tamamen rafa mı kalktı?
 ÜZÜMCÜ- Düzeyli bir komedi yapayım, güldüreyim istiyorum. Çünkü bu en büyük ihtiyaç. Komedi rafa kalkmadı. Gülmek ve güldürmeye ihtiyaç sürekli olacak ama eğer bir dramada oynayacaksam istiyorum ki söyleyecek bir sözü olsun.
 “TÜRKİYE’DE KADINA FAŞİZMİN TEMELLERİ UYGULANIYOR”
Yeni dizide dram ve kadın bir arada olduğuna göre, Türkiye’nin en büyük sorunlarından birine Kadınların gördüğü şiddet konusuna da değinilecek sanırım. Yani oynadığınız bu dizinin söyleyecek çok sözü var.
Levent ÜZÜMCÜ-  Evet. Dizide biri berdelden diğeri kayınpederinin zulmünden kaçan iki kadın anlatılıyor. Şu an batıdaki kadının yaşadığı sorunlar doğudaki kadının yaşadığı sorunlarda az değil. Türkiye’de kadınlara faşizmin temelleri uygulanıyor. Sözle, şiddet, tavırla şiddet, fiziksel şiddet. Bunların kökeninde hep faşizm var. Soruyorum size, Bir erkek neden sadece erkek olduğu için neden kendini güçlü zanneder ki?
Dünyanın her yerinde muhafazakârlık aldı başını gitti ve dünyanın her yerinde muhafazakârlığın moda olmasının nedeni, kapitalizmin güdük çocuğu küreselleşme yani globalizm. Dünyanın her yerinde bu sorunları çözecek olansa sosyalizmdir. Ben bunu her yerde söylüyorum. Çünkü bizi, tüm insanları bir araya getirecek olan bu. Din, dil, ırk, mezhep değil, bizi bir araya getirecek olan insan olmamızdır. İnsan haklarında, adalette eşitlik olduktan ve asgari müştereklerde toplum içinde oturtulduktan sonra mutlak eşitlik olur. Çok önemli buluyorum ben bunları. Belki birileri bu diziyi izleyip bizim çözüm önerilerimizi uygular, içinde çözüm önerileri bulur.
Televizyonda yeni çalışmanız var. Tiyatro cephesinde durum nasıl?
Levent ÜZÜMCÜ- Tiyatro devam ediyor. İki oyun var. Maskeliler ve Tehlikeli ilişkiler. Kökeni Ayvalık’ta olan bir tiyatrocu olarak yeniden Ayvalık’ta tiyatro sahnelemek istiyorsunuzdur? Bu iki oyunun Ayvalık’a gelme şansı var mı?
 ÜZÜMCÜ- Bu oyunlar sahne oyunu. Maskeliler belki Ayvalık’a gelebilir. Diğeri sahneye adapte edilmiş bir oyun olduğu için başka yerde sahnelenmesi zor. Ben çok istiyorum Ayvalık’a gelip oyun sahnelemek. Geçen yıl geldim. Orada çok duygulu anlar yaşadım. Memleketime gelip oynamışım, eş dost seyretmiş. Çok güzel bir duygu.
 Ayvalık ve mübadele ile ilgili bir projede yer almak ister misiniz? Gerçi bu konuyla ilgili film projeleri yok denecek kadar az. Dizi projesi ise henüz ufukta görünmüyor.
Levent ÜZÜMCÜ- Ben buraların çocuğuyum. İzmir’de doğdum, Ayvalık’ta büyüdüm. Anadolu’da doğan ikinci jenerasyonum. Çok acılardan yoğrulup gelenlerin çocuğu, torunuyum. Hep onların hikâyeleriyle büyüdük. Haritalara bakarak gittiler onlar, büyüdükleri yerleri göremeden gittiler. 500 yıldan bahsediyoruz. 500 yıl orada yaşadılar. Osmanlı bu insanları bütün adalara gönderdi ve 500 yıl sonra da dönüyoruz denildi. Bu konuyla ilgili filmler az çünkü öylesine unutturulmak isteniyor ki, babam anlatırdı. Babama Gazi İlköğretim Okulu’na giderken taş atarlarmış, ‘Gâvur tohumu’ diye. Samandağ’dan Hopa’ya kadar Giritli bıraktılar. Hepsi meslekleriyle geldi. Burası tarım ülkesi bu bakımdan meslekleriyle gelmeleri önemli çünkü Türkiye ekonomisine bir katkıdır bu. Yunan hükümeti Müslümanları gönderdi, biz Hıristiyan Türkleri. Bu çok büyük bir hataydı çünkü onlar bu topraklarda yıllarca kaldılar ve Türkleşmişlerdi.   Son gelişinizden bu yana Ayvalık’ı değişmiş gördünüz mü? Nasıl buldunuz ilçeyi?
 ÜZÜMCÜ- Evet değişmiş. Güzel buldum. Cumhuriyet Meydanı yenilenmiş. Meydanda işçiliği eleştirenler oldu. siz birde Harbiye’yi görün dedim. Sahnede bastığınız yer çöküyor.  Ömür BİR / AYVALIK
Editör: Haber Merkezi