CHP'Lİ 15 MİLLETVEKİLİ İYİ PARTİ'YE GEÇTİ!

CHP geleneğinde bu var.. 1946'dan sonra yapılan serbest seçimlerin hiç birinde tek başına iktidar olamadı CHP.. Sadece bir tek istisnası var. O da siyaset tarihine 'Güneş Motel Skandalı' olarak geçen milletvekili borsası.. Çaresiz kaldığında köşeye sıkıştığında bu formüle başvuruyor.. Şimdi de 15 milletvekili CHP'den istifa edip, ilk kongresini daha bu ay başı yapmış olan, seçime girme yeterliliği olmayan bir partiye geçiyor.

KILIÇDAROĞLU'NUN ADAY OLACAK CESARETİ YOK

Belki de bugün istifası istenen 15 milletvekili, politik kariyerini tarihsel önemdeki CHP'de tamamlamak istiyordu.. Ama eğer bir daha aday gösterilmezlerse ya da aday oldukları halde seçilemezlerse, milletvekili olarak görev yaptıkları son parti, seçime girme yeterliliği bile olmayan nereye hizmet ettiği belirsiz bir parti olacak.. Kemal Kılıçdaroğlu aday olacak cesareti gösteremiyor ama başka bir partiye can suyu verebiliyor.. Peki ama neden?.. Tamam Meral Akşener'i kurtarıyor CHP, fakat bundan çıkarı ne?

ASIRLIK PARTİ CHP İKİ AYLIK PARTİDEN MEDET UMUYOR!

Bir asırlık koskoca bir partinin, iki aylık bir oluşuma muhtaç oluşu değerli okurlar, gerçek bir dramdır... CHP'nin başındaki isim Kemal Kılıçdaroğlu.. Yürütmenin başına aday olmamakta ısrarcı. Ama bakıyorsunuz tamamen kendi partisi dışında bir isim için kadrolarına baskı yapıp istifa ettirtiyor.. |Ersoy Dede |

GÜNEŞ MOTEL OLAYI NEDİR?

BÜLENT Ecevit liderliğindeki CHP, 5 Haziran 1977 seçiminde yüzde 40’ı aştı, ancak hükümeti kuracak sayıya ulaşamadı. 
Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ‘İkinci Milliyetçi Cephe’ hükümetini kurdu. Bu hükümeti düşürüp kendi kabinesini kurabilmek için 11 milletvekiline ihtiyacı olan Ecevit, “Kumar borcu olmayan 11 milletvekili arıyorum” dedi. 
Ecevit’in görev verdiği CHP’lilerin Florya’daki Güneş Motel’de yaptıkları görüşmeler sonucunda 11 Adalet Partili, gensoruda Milliyetçi Cephe’den desteğini çekti. 
Ecevit, bu 11 isimden 10’unu bakan yaparak 5 Ocak 1978’de hükümeti kurdu. Bu olay ‘milletvekili pazarlığı’ olarak siyasi tarihe geçti ve halk arasında ‘Güneş Motel Hükümeti’ diye anıldı. 20 ay sonraki ara seçimde CHP’nin oyu yüzde 29’a düştü.
İDEOLOJİ ETNİSİTE DEĞİŞMEZLİK
Toplantılarda, üç önemli başlık üzerinden tartışma yapıldı. ‘Değiştirilemez maddeler, anayasanın ideolojisi olmalı mı, etnisite’ başlıkları tartışmaya açıldı. 
Toplantı, genel görüş olarak yeni anayasanın bir ideolojisinin olmaması yönünde gelişti. Bu bakış açısının yazım aşamasında da benimsenmesi durumunda, ‘Atatürkçülük’ gibi ideolojik tanımlar anayasa metninden çıkartılacak. Görüşmelerde, Anayasa’nın ilk üç maddesi ile bu maddelerin değiştirilmesinin bile teklif edilemeyeceğini düzenleyen 4’üncü maddesi de gündeme geldi. 
Toplantıya katılanlar çoğunlukla, ‘İlk üç madde sadeleştirilerek korunsun, ancak bunların değiştirilemeyeceğini öngören dördüncü madde metinde yer almasın’ görüşünü savundu. 
AK Parti’nin geçen dönem TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu metinde de ‘değiştirilemez’ hükmünü öngören dördüncü madde bulunmuyordu. ‘Anayasada etnisiteye nasıl yer verileceği’ konusu da ele alındı. Bu başlık altında ‘anadilde eğitim, vatandaşlık’ gibi tanımlar var. 
Partide, ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı’ ifadesinin anayasada kullanılması ya da ‘anayasada hiç vatandaşlık tanımına yer verilmemesi’ gibi modeller de konuşuluyor. 
(Kaynak: Hürriyet Gazetesi)

Editör: Haber Merkezi