Kurban Bayramında bayram sevincini dolu dolu yaşıyoruz. Bu bayramda Müslüman vatandaşlarımız kurban ibadetlerini yerine getirecek ve yüce yaradana dualara edecek.
Öte yandan bayram heyecanı sabahın erken saatlerinde kılınan namaz ile başlıyor. Bayram namazları yılda 2 kez kılındıkları için vatandaşlarımız tarafından kimi zaman unutulabiliyor. Bu bağlamda Diyanet ile Kurban Bayramı namazı nasıl kılınır? sorusu üzerinde yoğun şekilde araştırmalar yapılmaya devam ediyor.
Kurban Bayramı başlıyor. Yurdumuzun dört bir yanında 28 Haziran günü 2023 Kurban Bayramı kutlanmaya başlayacak. Binlerce inanan vatandaşımız bayram namazıyla Kurban Bayramı’na başlayacak.
İşte bu bayram namaz kılacaklar için bayram namazı ile ilgili önemli bilgiler…
Diyanet bilgileriyle Kurban Bayramı namazı kılınışı ile kaç rekat olduğu, hangi dualar ve surelerin okunacağına ilişkin tüm detaylar şöyle;
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
İlk başta "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama" şeklinde niyet edilir.
Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek:
1. Rekat
- Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,
- Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur, sonra fasılalar halinde;
- Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
- Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
- Ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
- İmam; gizlice "Euzü besmele" çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
- Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.
- Kurban Bayramı namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat ve hangi dualar, sureler okunur?
2. Rekat
- İmam; gizlice "Besmele" çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
- Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
- Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
- Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
- Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
- Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.
- Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.
BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?
28 Haziran 2023 Çarşamba günü Kurban Bayramının 1.Günüdür
Balıkesir Bayram Namazı saati : 06:18
Editör: Haber Merkezi