Ropörtaj: Nevzat Özpelitoğlu

4 Haziran 2016 tarihi tüm zamanların ağır siklet Boks şampiyonu Muhammed Ali’nin hayata gözlerini yumduğu tarihtir. Şu an Muhammed Ali’nin ölünün üzerinde 4 yıl gibi bir zaman geçti.

Muhammed Ali ile tam 41 yıl önce, 17 Haziran 1979 tarihinde Batı Berlin Mevlâna Camiinde yapmış olduğumuz bir ropörtaj, halâ güncelliğini koruduğundan dolayı, tüm zamanların Dünya ağır siklet Boks şampiyonu Muhammed Ali’nin anısına tekraren hatırlayalım istedik.

Tüm zamanların Dünya ağır siklet boks şampiyonu olarak tarihe geçen Muhammed Ali ile Berlin’in incisi Kurfüsterdamm Caddesi üzerinde bulunan Hotel Kempinski de, başta gençlik Başkanımız merhum Abdülvahap Satıcıoğlu, Mevlana Camii Başkanımız Mahmut Gül, Hacı Bayram camii Gençlik Teşkilatı Başkanı İbrahim Kaynar, Berlin Mevlâna camii imam hatibi Yakup Taşcı, Berlin Milli Görüş Teşkilâtı görevlisi Bilâl Demirbaş ve çok sayıda gençlerimizle sabah kahvaltısı yaptık.

Kahvaltı sonunda ‘’Berlin Mevlana camiine gidebilir miyiz’’ teklifimiz henüz sonuçlanmamıştı ki, Muhammed Ali ansızın ayağa kalkarak ‘’haydi gidiyoruz, kardeşlerimizi daha fazla bekletmeyelim’’ dedi ve salonda bekleyen Alman gazetecilerin ve imza almak için bekleyen hayranlarının arasından hotel Kempinski’nin kapısına doğru yürüdü.

Bu duruma korumaları da şaşırmışlardı. Muhammed Ali’nin emrinde son model Mercedes olmasına rağmen, Berlin Mevlâna Camii Başkanımız Mahmud Gül arkadaşımızın eski arabasına beraberce bindik ve Kreuzberg semtinde bulunan Mevlâna camiine geldik.

Kottbusertor metrosunun hemen yanındaki camimize geldiğimizde, caminin önü adeta bir miting alanını andırıyordu. Bölge esnafından, kahvehanelerden ve meyhanelerden ne kadar Türk varsa Mevlâna camii önündeki caddeyi tamamen kapatmışlardı. Muhammed Ali’nin korumaları Mevlâna camiine ancak yarım saat sonra gelebildiler.

Muhammed Ali Camide bekleyen cemaate kısa bir konuşma yaptıktan sonra Ropörtaj teklifimizi kırmadı ve sorularımız için 55 dakika ayırarak içtenlikle cevapladı. Güçlüydü, heybetliydi ve fakat en mühimi adı gibi mütevazı bir Müslümandı.

Aynı gün akşam yapacağı bir gösteri maçının biletlerinden de bize bol miktarda vermeyi ihmal etmedi. Gösteri maçı yaptığı salona astığımız büyük boy Türk bayrağı Muhammed Ali’yi daha bir coşturuyor ve Muhammed Ali’de teşci için bizi teşvik ediyordu.

İşte tüm zamanların ağır siklet boks şampiyonu Muhammed Ali’ye ayak üstü sorduğumuz sorular ve Muhammed Ali’nin verdiği cevaplar.

*N.Özpelitoğlu.: Mr.Muhammed Ali, Batı Berlin’e geldiniz. Burada Müslüman Türkler tarafından büyük bir alâka ile karşılandınız Amerika ve diğer ülkelerdeki Müslümanlar tarafından çok seviliyorsunuz. Bu muhteşem sevginin ve alâkanın sebebini izah edebilirmisiniz ?

*Muhammed Ali.: Bismillâhirrahmanirrahim. Önce hemen şu hususu belirteyim. Almanya gibi bir Hıristiyan diyarında beni yalnız bırakmayan, benden sevgi ve desteğini esirgemeyen Müslüman Türk kardeşlerime özellikle teşekkür ederim. Böyle bir topluluk arasında olduğum için Allah’ıma hamd ediyorum. Ben bu güne kadar hangi ülkeye gittiysem en derin ve candan alâkayı hep Müslümanlardan gördüm. Biliyorum ki; ben de Müslüman olduğum için benden sevgilerini esirgemiyorlar. Fakat Batı Berlin’de bu kadar çok Müslüman Türk insanının olabileceğini hiç tahmin etmemiştim. Sizleri bu kadar çok görünce hem şaşırdım, hem de sevindim. Bu kardeşlerimden Amerika’da da bahsedeceğim.

*N.Özpelitoğlu.: Siz bundan önce Türkiye’ye de gitmiştiniz. O daveti size kim yapmıştı. Tekrar Türkiye’ye gitmek istermisiniz ?

*Muhammed Ali.: Evet Türkiye’ye gittim. Oradaki Müslüman Türk kardeşlerimden çok yakın alâka gördüm. Sultan Ahmed Camiinde o zamanın Başbakan Yardımcısı Necmeddin Erbakan bey ile birlikte namaz kıldım. Türkiye’ye Başbakan Yardımcısı Erbakan’ın daveti üzerine gitmiştim. Türkiye de pek çok şuurlu Müslüman kardeşimle tanışma imkânım oldu. Türkiye’yi ve oradaki Müslüman kardeşlerimi tekrar görmeyi elbette arzu ederim. Yakın bir gelecekte Türkiye’ye tekrar bir ziyaret yapmayı düşünüyorum.

*N.Özpelitoğlu.: Mr.Muhammed Ali, Din olarak niçin İslâm’ı seçtiğinizi sorabilirmiyim ?

*Muhammed Ali.: Etrafımdaki olayları ve dinleri çok inceledim, çok düşündüm. Nihayet insanlar arasında ırk ve renk farkı gözetmeyen, gerçek eşitliğin sahibi olan İslâm dinini kendime din olarak seçmeyi uygun buldum. Elhamdülillâh Müslümanlığımla her zaman iftihar ettim. Müslüman olduğum için elbette çok mutluyum.

*N.Özpelitoğlu.: İslâm’ın mükemmelliği hakkında kısa bir örnek verebilirmisiniz ?

*Muhammed Ali.: Evet. Müslümanların birbirlerine gösterdikleri ilgi ve alâkayı hangi dinde bulabiliriz ki. En basit bir misal vermek gerekirse Berlin’de Müslümanların bana gösterdiği bu sevgi, alâka ve muhabbeti gösterebilirim. Beni arayıp bulmaları, kardeş olarak bağırlarına basmaları ve amblemlerindeki birbirlerine kenetlenmiş beyaz ve siyah iki el. Bunlar kanımca İslâm’ın mükemmelliğinin birer delilidir.

*N.Özpelitoğlu.: Milyonlarca ve hatta milyarlarca insanın izlediği maçlarınızdan önce kendinizi nasıl hissediyordunuz ?

*Muhammed Ali.: Ben her zaman olduğu gibi, her maçımdan önce de Allah’ıma dua ederim. Daima Allah’ıma güvendim ve yumruğumu vururken de Bir Milyar Müslüman’ın benim zaferim için dua ettiklerini hatırımdan hiç çıkarmadım. Bana bu gücü veren Allah’ıma sığınarak maç yaptım. Allah’ım da beni mahcup etmedi, şampiyon olarak ta boksu bırakacağıma inanıyorum.

*N.Özpelitoğlu.: Amerika’daki İslâmi gelişme nasıl? Müslümanların sayısı ne kadar ? Camileriniz ne kadar ? Kısaca anlatırmısınız ?

*Muhammed Ali.: Amerika’da İslâm dini her geçen gün daha da büyüyor. Şu anda Amerika’daki Müslümanların sayısı 2 Milyonun üzerindedir. Amerika’daki camilerimizin bilinen sayısı 228 tanedir. Müslüman kardeşlerimizin sahip oldukları çok büyük fabrikalar var. Bütün bunlar göstermektedir ki, Amerika’da İslâm güçlüdür, her gün daha da güçlenmekte ve büyümektedir.

*N.Özpelitoğlu.: Boksu bırakmayı düşünüyormusunuz ?

*Muhammed Ali.: Elbette düşünüyorum. Boksu bırakmak benim için çok güç olacak ama buna mecburum. Bildiğiniz gibi 37 yaşındayım ve halâ Dünya şampiyonuyum. Size şu anda şunu söyleyebilirim, Önümüzdeki 6 hafta içersinde boksu şampiyon olarak bıraktığımı açıklayacağım.

*N..Özpelitoğlu.: Boksu bıraktıktan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz ?

*Muhammed Ali.: Bu güne kadar yumruğumla İslâm adına mücadele verdim. Boksu bıraktıktan sonra da İslâm’ın gönüllü bir mücahidi olarak bütün dünyaya tebliğ görevine çıkacağım.

*N.Özpelitoğlu.: ABD Başkanlığına aday olacakmısınız ?

*Muhammed Ali.: Bu çok zor bir iş. Başkanlığa aday olmam için hiç olmazsa Amerika’nın yarısının Müslüman olması gerekmez mi? Sözün kısası Müslümanlar ne zaman Amerika’nın yarısını kaplarsa o zaman ben de ABD Başkanlığına aday olurum. Şimdilik bu iş çok zor.

*N.Özpelitoğlu.: Mr.Muhammed Ali, gördüğünüz gibi sizi seven ve galibiyetleriniz için dua eden binlerce Müslüman Türk kardeşiniz var. Batı Berlin’deki kardeşlerinize ve Türkiye’deki kardeşlerinize iletilmek için kısa da olsa bir mesajınız var mı ?

*Muhammed Ali.: İki kelimeyle ifade edeyim. Biz Müslümanlar olarak çok dikkatli olmalıyız. Çünkü bazı insanlar Müslümanları sevmezler. Amerika ve Avrupa Müslümanların ülkesi değildir. Bunun için çok dikkatli olmalıyız, Çocuklarımıza İslâm’ı ve İslâmi kurallarımızı dikkatlice aşılamalıyız. Çünkü onlar asrımızın küfür çemberi içersindedirler. Kadınlarınızı ve kızlarınızı koruyunuz. Onları Hıristiyan kadınlarına ve kızlarına benzetmeyiniz. Çok dikkatli olmalıyız… Televizyon yayınları bütün dünyada tehlikeli bir hal almıştır. Bundan dolayı kadınlarınızı ve çocuklarınızı televizyonun ahlâksızlık aşılayan yayınlarından koruyunuz.

Müslümanlar Allah bir dedikleri halde Hıristiyanlar üç derler, Üçlü Teslise inanırlar. Küçük yavrularınızın dimağlarına bu çok yanlış inancın girmesine mani olun. Siz İslâm diyarında değilsiniz. Bunun için çok dikkatli olmalısınız. Küfür diyarındaki kadınların giyimleri de dini unutturacak şekildedir. Kadın ve kızlarınızın giyimlerinin İslâm’i bir şekilde olmasına dikkat edin. Çünkü Allah’ımız bizi her daim görüyor, işitiyor ve izliyor. Dünyada yaptıklarımızın hesabını mutlaka bir gün soracaktır. O her şeyi gören ve en iyi bilendir.

Şu gerçeği de hatırınızdan hiç çıkarmayın; Bu Hıristiyan diyarlarındaki insanlar biz Müslümanları sevmezler. Çünkü onlar Allah’a şirk koşarlar… İslâm’ı yaşayan bütün insanlar ve beni şu an bağırlarına basan Berlin’li Müslüman gençler! Çok dikkatli olun! Çok dikkatli olun! Çok dikkatli olun! Allah’a emanet olun...
*

 

BU  ROPÖRTAJ  DÜNYA  AĞIR  SİKLET  BOKS  ŞAMPİYONU  MUHAMMED  ALİ  İLE  17 HAZİRAN  1979  YILINDA  BATI  BERLİN  MEVLÂNA  CAMİİNDE  YAPILMIŞTIR….

Editör: Haber Merkezi