2014 seçimlerinde muhalefet partilerinin seçim işbirliği sürpriz olmaz.
Tek başlarına AK Parti ile başa çıkmaları zor çünkü. Türkiye bugüne kadar pek alışık olmadığı ‘blok siyaseti’ ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zaten tanışacak. Seçimin ikinci tura kalması durumunda en fazla oy alan iki aday blok olarak mücadele edecek.  Önce yerel seçimler... Mahallî idarelerde AK Parti 1994’ten bu yana iktidarda. Durun hemen itiraz etmeyin,  haklısınız AK Parti 2002’de kuruldu. Ancak partinin üzerine oturduğu siyasi geleneğin geçmişi çok daha eski. AK Parti’ye vücut veren yerel yönetim kadroları. Partinin kurucusu Erdoğan, İstanbul’un belediye başkanıydı. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye’nin önemli şehirleri 20 yıldır aynı siyasi geleneğe mensup başkanlar tarafından yönetilmekte.
AK Parti yine seçimlerin favorisi. Kamuoyu yoklamaları yüzde 50 oyu koruduğunu gösteriyor. Muhalefet çok gerilerde. Bu yarışa girmeyeceği anlamına gelmiyor elbette. Bazı şehirlerde seçimler başa baş mücadeleye sahne olacak. Neticeyi küçük oy oranları belirleyecek. Bir oyun bile önemi var. Kaybedilen veya kazanılan sadece başkanlık olmayacak çünkü. Siyasi mevzi söz konusu... Ve tabii cumhurbaşkanlığı seçimi. İktidardan muhalefete partilerin seçimlere ‘yerel yönetimlerin’ ötesinde anlam yükleyeceğini tahmin etmek zor değil.
Muhalefet cenahında ittifak veya blok arayışı erken başlamış. Önceki gün Cumhuriyet’ten Utku Çakırözer yazdı. Çakırözer iyi gazetecidir, kulis bilgilerine güvenirim. 10 gün önce, Ergenekon kararlarından iki gün evvel, Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Merkezi’ndeki odasında buluşma gerçekleşmiş. İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Hasan Basri Özbey, Genel Sekreter Serhan Bolluk ile birlikte CHP’yi ziyaret etmiş. Kılıçdaroğlu tek başına değil, yanında iki genel başkan yardımcısı var. Heyetler arası görüşme olmuş.
Çakırözer’in yazdığına göre İşçi Partili Özbey daha önce de 5 ayrı isimle nabız yoklamış. Hepsi de CHP’nin etkili ismi. Özbey, Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde Türkiye’nin bir numaralı meselesinin ‘AKP iktidarından kurtulmak’ olduğunu vurguladıktan sonra, bunun ancak ‘milli güçler’ diye tanımladığı CHP, MHP ve İP’in birlikte hareket etmesiyle başarılabileceğini söylemiş. CHP’nin cevabı mı? Önemli bir kulis. İşçi Partisi’ni yadırgamıyorum. Böyle bir rüyası olabilir. Farklı misyonu var. Ne genel ne de yerelde iktidar şansı var. Misyonu farklı. Şu sıralarda parti bir çıkış arıyor. Genel Başkanı Doğu Perinçek yıllardır cezaevinde, Ergenekon Terör Örgütü ile ilişkisi olduğu için ağır ceza aldı. AK  Parti’yi devirmek için CHP ile MHP’yi bir blokta buluşturma hayali kurabilir. Bana ilginç gelen CHP yönetiminin bu konuyu İşçi Partisi heyetiyle enine boyuna konuşması... Müzakere etmesi. CHP sıradan bir parti değil. Anamuhalefet iktidar adayı yani. Bir Ergenekon kardeşliğinden söz edilebilir ama söz konusu siyaset olduğunda CHP ile İşçi Partisi, seçim işbirliği için masaya oturamayacak kadar farklı uçtalar. Değiller mi yoksa? Ergenekon kardeşliği 2014’te seçim dostluğuna mı dönüşecek?
Kılıçdaroğlu’nun cevabı mı? Çakırözer’in haberine göre ‘açıkça hayır’ dememiş. Kapıyı kapatmamış yani. Aralık tutmuş. Tüm toplumsal muhalefetin AKP’den kurtulma hedefi doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini söylemiş. İttifak, cephe görüntüsünün yanlış olacağını, AK Parti’ye yarayacağını ifade etmiş. MHP’ye ittifak konusunda güvenmediğini anlatmış. CHP liderinin söyledikleri karşısında İşçi Partililer umutlanmış. Görüşmelerin süreceğini ve birer yardımcının görevlendirildiğini belirtmişler. İşçi Partisi-CHP buluşması bana ilginç geldi. Utku Çakırözer’in köşesinde okuduğum haberi not etmek istedim. Ben ne mi düşünüyorum? Adı konmuş, açıkça ilan edilmiş seçim işbirliği veya ittifaklar beklemiyorum. Bu buluşmayı da hafife almayın. Bir oy, seçimin kaderini belirler. 2009’da olduğu gibi örtülü işbirliği veya ittifaklara hazır olun...