Altıeylül alkışı haketti.

Kültür Sanat Etkinlikleri’ne hız verdi.

Hep özlediğimiz, her var olmasını istediğimiz, bir kente hareket ve aydınlanma katan organizasyonları artırdı.

Tebrik ederiz, Karesi ve Büyükşehir’in de aynı mecrada yol alarak üç belediyenin de bu konuda yarış içinde olmasını dileriz.

Kültür ve Sanat bir şehir için ışıktır.

Şimdi 7-12 Mart tarihleri arasında Tülütabak Festivali düzenleniyor.

Hem de iddialı bir giriş yapmış Altıeylül; “Uluslararası” demiş.

İlkinin düzenlendiği açıklanan festival kapsamında görebildiğimiz kadarıyla şimdilik Özbekistan ve Dağıstan’dan konuklar var.

Uluslararası denilince biraz daha kapsamlı başlatılabilseydi çok daha iyi bir başlangıç olurdu ama bu heyecanın kaybolmaması ve gelecek yıllarda katılımın daha da artırılması gerekliliği ile bunun umudu bile şimdilik kafi.

5 gün sürecek festival kapsamında çocuk ve yetişkin tiyatroları ile panel, atölye çalışması yer alıyor.

Festival 12 Mart’ta yapılacak Kortej Yürüyüşü ile son bulacak.

Emeği geçenleri kutluyoruz.

Etkinlikler kapsamında Bursa, Şanlıurfa, Diyarbakır Büyükşehir Belediyeleri Şehir Tiyatroları ile, Polatlı ve Maltepe Belediye Tiyatroları, İzmir Tiyatro Ansambl Tiyatrosu, Özbekistan Kaşkaderya Vilayet Müzikal Dram Tiyatrosu ile Dağıstan Cumhuriyeti Derbent Devlet Dream Tiyatrosu toplamda 11 tiyatro eseri sergileyecekler.

Kuşkusuz yurtiçinde İstanbul ve Ankara’nın ünlü tiyatrolarının, Devlet Tiyatrolarının, batı ülkeleri de dahil başka başka ülkelerin gelecek yıllarda kapsama alanına alınması şart.

Çünkü “uluslararası” denilerek bir festivale adım atılıyorsa bunun geleceğinin iyi planlanması ve üzerinde hep çalışılması, bu festival biter bitmez gelecek yılın hazırlıklarına başlanması gerekir.

Devamlılık ve genişleme olmazsa bu tür etkinlikler sabun köpüğü gibi söner gider.

O yüzden motivenin hiç bozulmaması ve Altıeylül’ün bunu gerçekten sürekli hale getirebilmesini temenni ediyoruz.

Tiyatrolar, paneller, konserler her şehrin ufkunu açar.

Spor faaliyetleri nasıl bir kente coşku ve heyecan getiriyorsa bu tür kültür sanat etkinlikleri de kentler için akıl pencerelerinde yeni bakış açıları sağlar.

Bilboardlarında bu tür etkinliklerin hep var olması bile o şehir için olumlu kazanımlardır.

Balıkesir Kültür Sanat bakımından uzun yıllar eksiklik yaşayan ve olağanüstü öğrenci potansiyeline rağmen halen arzulanan düzeyde olmayan bir il.

Yerelde özveriyle çaba harcayan bir elin parmakları kadar az kuruluş dışında büyük organizasyonların hep eksikliğini yaşadı il.

O birkaç kurum da kendi mali sıkıntıları içinde ellerinden geleni yapsalar ve tüm alkışları alsalar da seslerini yeterince duyuramamanın sancısını yaşadılar.

Tülütabak Festivali’nde bu açıdan Balıkesir yerelinde faaliyet gösteren BSM gibi bir tiyatronun da bulunması hoş olurdu umarız bu eksiklik bir sonrakinde gözardı edilmez.

Velhasıl bu tip organizasyonları başlatmak güçtür.

Altıeylül’ün daha önce düzenlediği Kitap Fuarı’nın da bu bağlamda ülkenin önde gelen yayınevlerini de kapsayarak ve yelpazesini her kesime genişleterek büyümesi gerek.

Kültür ve Sanat geniş ufuklar gerektirir.

Gönül ister ki Balıkesir, Eskişehir gibi inanılmaz ilerleme sağlamış bir örneği kendisine hedef alır.

Hedefi büyük koymalı ki çalışma azmi ona göre gelsin.

Bu açıdan bakıldığında Büyükşehir’in de Kültür Sanat bağlamında kendi bünyesinde şehrin önüne yeni güzellikler koyması büyük bir ihtiyaç.

Velhasıl, Altıeylül’ü Uluslararası Tülütabak Tiyatro Festivali gibi bir düzenlemeyi başlattığı için kutluyor; gelişerek ve genişleyerek devamını diliyoruz.