- 2020 YILI BİR ÇAĞIN KAPANIŞI VE SİSTEMSEL OLARAK

BAŞKA BİR DÜNYAYA GEÇİŞİN İLK ADIMINDAN BİR ÖNCEKİ YIL OLACAK;

- SÜRECİN BİTİMİ DÜNYA'DAKİ İKTİDARLARIN ÖNEMLİ BİR KISMINI DEĞİŞTİRECEK

(3. BÖLÜM)

- DOLAR ile EURO'nun REZERV PARA OLMA POZİSYONU GERİLİYOR. 
- NİÇİN ALTIN ALIMLARI YÜKSELİYOR?

 

ABD Doları'nın küresel rezerv payı 2001 yılında %72 iken 2018 de %62'ye geriledi(IMF Data) şu an için %59'a indiği konuşuluyor. ( Source: Die Welt in Bloomberg news)

Euro ilk çıktığında küresel pay %18 den yaşamına başlamış ve bir ara %28 e kadar çıkmış ama şuan %21 seviyesine inmiş durumda. Doların rezerv para olma oranının %50'ye inmesinin ekonomik kıyametin başlaması için yeterli olacağı da konuşulan diğer konulardan biri.

Dolar rezervleri Dünya'nın bir çok ülkesinde yerini sessizce altın rezervlerine bırakıyor. Ülkeler olağanüstü duruma karşı hızla altın rezervlerini büyütüyorlar. Bu rezervleri ülkenin olağanüstü durumlarda bir başlangıç olarak kullanabilmeleri için güvence altına alıyorlar.

Doların çöküşü durumunda (ki bundan diğer paralarda etkilenecektir) yerine sanal paraların hızla İkame edilmesi durumu belirsizdir. Henüz ortada yeni bir parasal sistem için uluslararası mütabakat yoktur. 

Aslında "bilgi çağı" diye adlandırılan dönemin muhtemel ekonomik işleyiş beklentileri hakkında konuşanlar çoktur ama bu çağın ekonomik modellemesini yapan bir ekonomist henüz yoktur.

ABD ekonomisi kriz sonrası Dolar'la birlikte şimdiki etkisini yitireceğinden ortaya çıkabilecek küresel irade boşluğu nasıl dolacaktır? Uluslararası ilişkiler nasıl bir sistemle işleyecektir?

Belirsizlik olağanüstü şartlarda hat safhaya yükselebilecektir. Muhtemel senaryo sayılan bu duruma hazırlık için  ve kendilerini güvence altına almak kaygısıyla ülkeler sınırlı değerler olarak kabul edilen değerli madenlere yönelmeye başlamışlardır (Krizin hemen öncesinde yine krizle mücadele için  karşılıksız doların ve diğer konvertibl paraların aşırı basılması sözkonusu olabilecektir. Ancak baş edilemesi çok zor olabilecek krizde bu paralarda büyük bir değer erozyonu yaşanabilir.)

Tabi bu tür olağanüstü koşullar yaşandığında Dolar'ın veya yeni çıkarılacak paranın altın endeksli olması da sözkonusu olabilecektir (Çin ekonomisi buna benzer bir uygulamayı Yuan'la petrol alımlarında parasını altına endeksliyerek kısmen başlatmıştır). Doların altına endekslenmesi veya altın endeksli yeni paraların çıkartılması durumunda altının değerinin kat kat artırma ihtimali vardır. Bireyler arasında yaygın bir bilgi olmamasına karşın ülkeler bu ihtimalin bilincindedir. Bugün için altın fiyatları yükselirken alımları en yüksek düzeyde artmaktadır. 

Türkiye de yüksek altın alımı yapan ülkeler arasındadır ve ayrıca halkın elindeki altın miktarıyla birlikte Türkiye'deki toplam altın miktarının ABD'nin nin sahip olduğunun yarısı düzeyine yaklaştığı iddia edilmektedir.