Nöbetçi eczaneler konusundaki sıkıntıyı gündeme taşımıştık geçen yazılarımızda.

Bu şehrin sakini olarak karşılaştığım minik sorunu arkadaşlar arasında paylaşınca "bir dokun, bin ah işit" meselesine dönüştü konu.

Aslında mevzu küçük görünüyordu, görünmesine ama sorun devasaydı.

Meğerse ne çok insan varmış, nöbetçi eczanelerden yana muzdarip.

Konuyu
"Balıkesir, Köy veya Kasaba değil" başlığı altında yazıya dökünce yüzlerce mesaj geldi.

Her birini okudum. 

Millet öyle doluymuş ki, içini dökecek birini arıyormuş sanki.

Müthiş tepkiler aldı yazı.  

Vatandaş teşekkür ederken, Eczacılar Odası da boş durmadı tabi.

Bize "kötü niyetli" yaftasını vuran oda yönetimi, hem vatandaşı, hem belediyeyi, hem iktidarı suçlayıp ortada nöbetçi eczane sisteminden kaynaklı problem olmadığını savundu.

Gönderdikleri açıklamayı, sorumlu gazetecilik ilkelerine bağlılığımız gereği "ECZACILARDAN MEKTUP VAR"  başlığı altında noktası, virgülüne bu sayfalarda yayımladık.

Hadi gelin bir de

vatandaşın ne dediğine, ne düşündüğüne bakalım.

Okumaya hazırsanız, başlıyorum 

Balıkesir'de yaşanılan sağlık sıkıntılarından küçük olan bir tanesi. Dilerim dillendirdiğimiz sesimizi duyarlar.

Hele şükür biri çıkıp da gerçekleri söylemiş, kral çıplak demiş!

Müthiş tespit. Umarım birilerinin zoruna gider de, gerekeni yapar, hizmeti kente yayar.

Büyükşehir öncesi ile sonrası aynı sistemin devam ettirilmesi yönetim kadrolarındaki arızayı gösteriyor. Burada merkez ilçe yok. Karesi ve Altıeylül var. Düzenleme bunu göre yapılması gerekirdi. Herkes uyumuş. Çileyi çeken yine biz vatandaşlar oluyoruz. Yazık. Umarım sesimizi duyarlar.

Balıkesirimiz'e yakışmayan bu sorunu dile getirdiğiniz için sizleri tebrik ediyorum.

Şehir Hastanesi çevresinde bir sürü eczane var. Akşam kapalı. İlla nöbetçi mi olması gerek. Sırayla biri kalması lazım. Hastaneden çıkıyoruz eczane arıyoruz burnumuzun ucunda varken.

Yazdıklarınız çok doğru. Bir keresinde git-gel 150 lira taksi parası verdim. hastalıktan daha çok koymuştu bana. Nöbetçi eczane sayısı nüfusa göre 5-6 olması çok iyi olur diye düşünüyorum.

2 ay önce diş hastanesinden antibiyotik yazıldı reçeteme. Plevnedeki nöbetçi eczanenin önünde soğukta yarım saat sıra bekledim. Sıram geldiğinde eczanede antibiyotik bulunmadığını ve ecza deposundan getirtemeyeceğini söyledi. Bana diğer nöbetçi eczanelere gitmemi söyledi. Diğer eczane Kasaplar mahallesinde ve diğer eczane Yay/ada avm deydi. Neyse ki arabam vardı. Arabası olmayan ne yapsın? Gece yarısı vatandaş niye şehir turu yaptırılıyor?

Ticari taksiler nasıl hergün 7/24 çalışıyorssa baziı önemli ihtiyaç meslek gurupları da öyle çalışmalı. Tamircisi kuyumcusu berberi vesaire. Bu şehirde gece yediden sonra tuvaletler bile kapalı. Dışarıdaki vatandaş sokak ortasina hacet yapıyor!

Iyi guzel yazmışsınız da sadece okunmasıyla kalır. Bu güzel yazınız için teşekkürü borç biliriz, biz ederiz de rant kapısı olmuş sağlık sektöründe kimsenin işine gelmez hırs paraya bürümüş olanların gözleri.

Doğru söze ne denir. Tamamen katılıyorum. Bir an önce sayının en az 6'ya çıkarılması gerekiyor.

Hiç olmazsa gece 24'e kadar ilave 3 olsun. Çünkü genel yoğunluk 18-24 saatleri arasında yaşanıyor bunu siz de tecrübe etmişsinizdir

Eli yıl da geçse Balıkesir bu gidişatla büyükşehir olamaz, kasabadan farkı yok.

Ağzına yüreğine sağlık. Çok güzel yazmışsın. Büyükşehir oldu Balıkesir denilince bizim evde ya da etrafımda güzel bir hava görmedim.  Bakın bir eczane işini bile çözememiş sistem.

Kanun kuralını bilmem, ama ben halk olarak hastane yakınında mutlaka nöbetçi eczane olmalı diyorum. Uzaktan gelen, aracı olmayan, parası olmayan, çaresiz hasta ve hasta yakınları, insanlar gece gece birde eczane aramak zorunda mı?

Balıkesir'de 1 Büyükşehir, 2 Karesi, 3 Altıeylül belediyesi var. Devlet Hastanesi, Atatürk Hastanesi, Üniversite hastanesi var. En basit çözüm 3 belediye sınırlarına 3 er tane nöbetci eczane olması gerekir.

KOSKOCA BALIKESİR ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE ECZANE YOK KÖYDEN GELEN VATANDAŞLAR NE YAPSIN. OTURUN OTURDUĞUNUZ YERDE!

Balıkesir'de 3 hastahane 3 adet nöbetçi eczane dağıtamayan asalak bir kurum. Gece diyelim 2 de nöbetçi eczane lazım nerde var ulaşım. Allah böyle beyinsizlere akıl fikir versin!

Eczane açmanın şartı ve kontenjanı var. Nüfus başına hesap yapılıyor.. Bir ilçe de kontenjan dolu ise yeni eczane açılmıyor. İhtiyaca göre, oda, ve sağlık müdürlüğü izin verebilir, ancak mevcut eczaneler kontenjan aşımı istemezler, pasta bölünüyor çünkü.. Çoğu eski eczane de çarşı merkezde yada sağlık ocakları (aile sağlığı merkezi) yanında olduğu için hastane civarında nöbetçi eczane bulunamıyor bazen.. Nöbetçi eczane sayısı arttırılabilir mi? Mümkündür ancak kıyamet kopar. Bir eczane, belkide normal günde 1 ayda yaptığı ciroyu, sadece bir nöbette yapabilir.

Bence de her hastane önünde nöbetçi eczane olmak zorunda. Eczanesi olmayan hastane mi olurmuş. Ben bunu yıllardır soruyorum. Cevap yok.

Bir de şu Savaştepe eczanelerini el atsanız çok güzel olur. Nöbetçi eczane gece saat 12'den sonra kilitleyip evine yatmaya gidiyor rica minnet arayıp açtırıyoruz.

Koca Balıkesir...?? Neresi koca...??  Geçmiş olsun..  Ağzınıza yüreğinize sağlık.  Kanayan yaraya parmak basmış siniz. Vatandaşın sesi olduğunuz için teşekkür ederim.

Bence Balıkesir'de Karesi ve Altıeylül olmak üzere 2 ilçe var. Her ilçede 3 er adet nöbetçi eczane olmalı.

İlk yazınızı ve karşı tarafın müdafaasını da okudum. Maalesef kesinlikle haklısınız. Sorunu henüz anlayamamış olmaları daha da üzücü...

Ramazan bey öncelikle şehrimizin bu sorununu kaleme aldığınız için size teşekkür ederim. Ben yaklaşık 12 yıl işim gereği Kocaeli Gölcük'te ikamet ettim,inanın orada bile 3 tane nöbetçi eczane bulunmaktadır. İzmit merkezde en az 5 tane. İzmit merkez Balıkesir nüfusuyla hemen hemen aynı. Ayrıca Gölcük-İzmit arası 15 km. Yani mahallesi gibi. Hiç birşey bilmiyorsa bunu uygulayanlar Karesi ilçesi 2, Altıeylül ilçesi 2 yaparsın ve bunların birer tanesini de mutlaka hastane çevresinde olmak kaydıyla. (zaten hastanenin birisi Karesi, diğeri Altıeylül sınırları içerisinde) Amaç vatandaşa kolaylıksa bu böyle olmalI, ama sizin de yazdığınız gibi burada amaç malesef eczaneler para kazansın vatandaş önemli değil. Zaten yayınladıkları yazıda da bunu kendileri de itiraf etmişlerdir.(10 günde kazandığımızı 1 gece nöbetinde kazanıyoruz diyerek)

Ben artık gerçekten inanamayıp gülüyorum... Bir sorun var eksiklik var çözüm diyorsun çözümün haricinde her şey söyleniyor.. çözmek için düşünmek değerlendirmek yerine hemen psikolojik bir alınganlığa suçlanmışlık sendromuna girip kendi hariç herkesi sorgulayıp sorumluluğu başkalarına yüklüyor.. ve en üst seviyeler de okumuş hani tahsilli diyoruz ya onlar dan bu davranışlar geliyor inanılmaz... YAZILANI SANIRIM OKUMUYORLAR..YOKSA ANLAMAMALARI MÜMKÜN DEĞİL.. YA DA ALGILARIN GETİRDİĞİ ÖNYARGILARLA ELEŞTİRİ HANGİ CENAHA GÖRE ALGILAMAYI TERCİH EDİYORLAR.. BİZDEN GEÇTİ DE GENÇLİĞE KOLAYLIKLAR DİLİYORUM... Ya bilgisizlik ya manüplasyon çabası..örnek benzer.. VAY Kİ NE VAY halimize..

Bu eczacılar odası neyin kafasını yaşıyor. Peki bizden daha küçük şehirler nasıl 3-4 nöbetçi eczane bırakıyor. Demek ki istenirse olabiliyor. Tam düşündüğüm gibi. Bu eczacılar odasına bırakılamayacak kadar önemli sorunu çözmek için İl Sağlık Müdürlüğü'nü göreve davet ediyorum. Birazcık olsun ilgilenin artık şu vatandaşın sorunlarıyla. 3 bölgeye ayırmışmış. Ne kadar komik. Daha fazla bölgeye ayırmak için seni engelleyen mi var?. Vatandaş umurlarında değil. Sadece eczaneler daha fazla kazansın düşüncesindeler. Bu niyetlerini saklamak için de hep başkalarına suç atıyorlar. İnanılır gibi değil.

Arkadaş, (Eczacılar Odasını kastediyor)
Bu memlekette mührü eline alan kendisini Ali kıran baş kesen zannediyor heralde.
Açıklamaya bak üstten üstten ifadeler.

Söylediği gibi Covid dönemi yoğunluk artışı var eyvallah
Sende bu artışa göre önlemini tedbirini al.
Normal dönemde iş zaten kendiliğinden yürür gider.
Yönetici olacaksan böyle zamanlarda çare ve çözümler üretmen gerek.
Ama her durumda olduğu gibi eli işleyecek kabiliyete sahip olmayınca insanın diline vururmuş ya

Hah işte tam o mevzu.
Arkadaşım böyle konuşacağınıza, açıklama yapacağınıza, madem kuyruk olduğunu biliyorsunuz bir önlem bir tedbir alın.

Eczacılar Odası halktan kopuk. Acile başvuran sayısı ile eczaneye gelen sayısı arasında fark var diyor. Hastaneden eczaneye taksi kaç para yazıyor haberiniz var mı? Adam ilaç almadan eve gidiyor. Gündüz olmasını bekliyor. HALK SIKINTI VAR DİYORSA VARDIR.

Öncelikle büyükşehir olabilmek için bencil olma sevdasını bir yana bırakmalı ve büyükşehir de yaşayan insanlar gibi davranmayı bilmeliyiz. Ben Balıkesirli olmama,15 sene sonra memleketime gelmeme rağmen insanların hala eski yaşamda ısrar etmelerine şaşımadım. Bu böyle gider, ta ki yeni nesil bunu değiştirene kadar.

Okuduğunuz mesajları, bana gönderilen yüzlercesinin arasından seçtim.

Sonuçta benim veya Ezcacılar Odasının ne düşündüğü pek önemli değil, vatandaşın ne dediği mühim.

Kardeşlerim

Nöbetçi eczane sayısındaki yetersizliğin ortadan kaldırılmasını, haklı gerekçelere dayandırarak gündeme taşıyarak sesiniz olduğumuz yazı sonrası, ilgili makamların harekete geçtiğini biliyorum. 

Şöyle ki,

Valilikten geçen gün bir fotoğraf paylaşıldı.

Bu gördüğünüz fotoğrafın altında,

Valimiz sn. Hasan Şıldak'ın, İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin ile Eczacıların Odası başkanı Alp Ragıp Yalçınkaya'yı kabul ettiği duyuruluyordu.  

Bu fotoğrafı ve altına düşen notu gördüğümde, ben bunu mealen şöyle okudum: 

Mart itibariyle nöbetçi eczane sayısı artacak. Ş

imdilik sorun ortadan kalkmayacak belki, ama sayı yakın gelecekte Büyükşehir kafasına uygun olacak.

Altıeylül'de 3, Karesi'de 3..

Toplamda 6 Nöbetçi Eczane olacak Balıkesir'de...

Sözün özü;

Vatandaşın sorununu dile getiren gazeteciye "kötü niyetli" diyen Eczacılar Odası'nın değil, Millet ne diyorsa o olacak!

Selametle...

30 Ocak 2022 | Ramazan Demir | Balıkesir