Türkiye’de yaşanan sıvı yağ krizi ile Türk gemilerinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile Azak denizinde mahsur kaldığını öğrendik. Yağ üzerinden bazı kesimler kısa süreli toplumu manipüle etmeyi başarsa da kısa sürede Azak denizinde mahsur kalan gemilerin serbest bırakılması ile konu şimdilik çözüldü. Fakat bu olay üzerine dikkatimi farklı bir durum çekti. Bir televizyona bağlanan uzak yol kaptanı Ahmet Yücel Alibeyler’den Odesa Limanlarında ve bağlı kanallarda bazı Türk gemilerinin de mahsur kaldığını öğrendik.

Yağ ve buğday manipülasyonu yüzünden bu olay gölgede kaldı. Bizim whatsap gruplarından bir dostumuz irtibatta olduğu kaptanların tedirginliklerini paylaşarak duyarlılığını ortaya koyarak bizden duyarlı olmamızı istemişti. Bizlerle de iletişim bilgilerini paylaştı.

Öncesi akşam söz konusu uzak yol kaptanı Ahmet Yücel Alibeyler’le whatsap üzerinden bende irtibat kurdum. Alibeyler Odesa Limanları ve bağlı kanallarda 23-24 Türk Bayraklı geminin karşı karşıya kaldığı durumda değişiklik olmadığını ifade etti. Halen söz konusu gemilerin demirli olarak liman ve kanallarda bulunduğunu hareket edemediklerini belirterek konuyla alakalı özellikle Ukrayna yetkililerinden yeterli bilgi alamadıklarını söyledi. Limanlar dışında gemilere güvence verilememesinden dolayı da belirsizliğin devam ettiğini ifade etti.

Ukraynalı yetkililerle sağlıklı iletişim kurulamadığından durumun ne zaman çözüleceğinden emin olamadıklarını da vurguladı.

Gemilerde iaşe ve farklı ihtiyaçlar konusunda endişelerinin bulunmadığını Türk Bayrağı gölgesinde olmalarından dolayı da endişe duymadıklarını, fakat serseri bir füze veya saldırıya muhatap kalma riskinden söz etti. Bu nedenle Türk Dışişlerinin gerekli girişimleri yaptığından emin olmalarına rağmen savaşın gidişatından dolayı endişelerini işaret etti.

Bazı sosyal medya mecralarına yansıyan Ukrayna’nın Türk Bayrağı altındaki gemilerin bulunduğu limanlara Rusya’nın saldırmasına karşı sigorta gibi kullanmak istemesine yönelik iddialarla ilgili olarak ise “Açıkçası kısa ve net olarak Ukrayna’nın bizim emniyetimizden ziyade Türk Bayrağı gölgesinde liman sigortası ve füze/roket kalkanı olarak tutmak, kendi güvenceleri açısından daha ehemmiyetli gördükleri kanaatindeyim. Rus Deniz Kuvvetlerinden gerekli liman çıkışımıza izin verilse de onlar bu süreyi uzatmak taraftarı gibi geliyor bana” sözleri ile haklılık payına işaret etti. Alibeyler Milli Savunma ve Dışişlerinden konunun kısa zamanda çözümünü beklediklerini de ayrıca ifade etti.

Görünen o ki Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye hassas bir noktada. Bölgede Türk Bayrağı gölgesi nerede olursa olsun dikkate alınmak zorunda. Türkiye bölgede yaşanan savaşın sonlandırılmasına yönelik çok ciddi diplomatik girişimlerini hızlandırdı. Son bir hafta içindeki diplomasi mekiği bunu gösteriyor.

Şunu biliyoruz Türk Bayrağı asılı 22/23 gemimize Ukrayna limanlarındaki büyük tehlikeye rağmen Türkiye’nin güvencesi altında. Fakat en azından gemi mürettebatlarının daha fazla riske atılmaması adına bir an önce sıkıntının giderileceği çözümde acele edilmelidir.

Şunu ifade edelim Ahmet Yücel Alibeyler başta olmak üzere bütün kaptan ve mürettebatlar bilsinler bizler sizlerin yanınızdayız. Türkiye yanınızdadır.

Kalın sağlıcakla…