Dikkat eden dostlar fark etmiştir. Son dönemlerde siyasi konulara pek girmiyorum. Benim gördüğüm siyasi konular kısır döngüye girmiş durumda. Bu döngü zamanla girdaba dönerse şaşırmayın. Bu girdabın da neleri yutacağını görürüz.

Kısır döngün sadece siyasi konularda yaşanmıyor. Çoğu zaman bu kısır döngünün içine bizlerin bakışları, değerlendirmeleri de giriyor. İşte böyle zamanlarda biraz geri çekilmek gerekiyor ki uzaktan bakarak daha doğru ve daha isabetli değerlendirmeler yapalım.

Bir süredir siyasette farklı gelişmeler oluyor. Bu gelişmeleri karşıdan seyrediyorum. Kendime göre bu gelişmelere konusunda halk tabanının nabzını da tutmaya çalışıyorum. Şunu net tespit edemedim; yaşanan gelişmeler bir kısır döngü mü, yoksa bir tıkanıklığın açılmasını sağlayacak gayretler mi? Çünkü verilecek cevap ve durum tespiti gidişatın yönünü işaret edecektir.

Şunu açık ve net olarak ifade edeyim; bugün siyasi partiler arası mücadele yaşanmamaktadır. Hiçbir siyasi parti diğerinin alternatifi olmak içinde uğraşmamaktadır. Her siyasi parti parselledikleri alanda oyalanmaktadır. Aynı şey yeni kurulanlar içinde geçerlidir. İşte kısır döngüyü ve tıkanıklığı da doğuran budur. Bugün için iktidarı hedefleyen siyasi parti lideri ve kadroları göremiyoruz. Aslında iktidar durumdaki AK Parti kadrolarında da güçlü bir geleceğe hazırlığın hiçbir işareti yok. Onun yerine bulundukları alanda sabit kalarak konumlarını koruma gayreti var sadece.

Bu yazıyı kaleme almadan bir sosyal medya grubunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni bir Başdanışman transfer ettiği bilgisini öğrendim. CHP’nin 13 katı bu Başdanışman için ayrıldığı bilgisi ile birlikte. Bu Başdanışman uzun yıllar ANAR Araştırma Şirketi’nin de Genel Müdürlüğünü yapan AK Parti ve Cumhurbaşkanı ile de çalışan İbrahim Uslu. İsmini bilirim ama şahsen bir yakınlığımız olmasa da eşinin iki dönem AK Parti Milletvekilliğini herkes bilir. Konumuzda Uslu’nun şahsiyeti değil zaten.

Kemal Kılıçdaroğlu epeydir sağ tandanslı danışmanlarla çalışıyor. Enteresan bir taktik mi, yoksa stratejik bir hata mı pek anlayabilmiş değilim.

Son yıllarda gördüğüm bir başka durum var. Onu not düşeyim. Bir dönem siyasi transferler yaşanırdı. Son yıllarda da danışman transferleri sık yaşanıyor siyaset arenasında. Hatta aynı anda birkaç yerle birlikte çalışanların olduğu kulislerdeki iddialar arasında.

Yazının başlığını ile vurgulamaya çalıştım. Bugün siyasetin kısır döngüden kurtulması ve tıkanıklığının açılması kadrolarla mümkün değildir. Hele danışman transfer etmekle hiç mümkün değildir. Bu hatayı AK Parti 16 Nisan Referandumu sonrası 2017’de çok doğru olarak metal ve mental yorgunluğu tespitine karşılık bu yorgunluğun tedavisi olarak kadro değişiklikleri ile yaptı.

Bugün siyasetin kısır döngüsü ve tıkanıklığın tedavisi kadro ve danışman değişikliği değil tam aksine siyasi körlüğün tedavisidir. Vatandaşın farklılaşan beklentilerine karşı çözüm üretememe sorunudur. Değişen hayat şartlarına paralel politika sorunudur.

Kalın sağlıcakla...