Belediyelerle ilgili birkaç satır bir şeyler yazmak gerektiğinde kurduğumuz cümlelerden biri ‘’Belediyeler beşikten mezara insan hayatının her safhasında var olan hizmet kurumlarıdır.’’ cümlesidir.

  Gerçekten öyle midir? Evet, öyledir.

  Belediyenin beşikteki bebekle nasıl bir bağlantısı olabilir?

Şöyle:

Altıeylül Belediyesi (ve belki birçoğu) doğum yapacak her anne için, içinde bebek bakımı ile ilgili malzemelerin bulunduğu bir çanta hazırlayıp annenin doğum öncesi bilgilendirildiği ilçedeki ilgili resmi kuruma iletiyor, bu hediye çanta doğumdan sonra anneye ulaştırılıyor. Bebeğin belediyeyle beşikteki teması böyle.

  Evlilikte nikâh için belediyenin kapısını çalarsınız.

  Hayat sürer, gündelik yaşantınızın her safhasında belediye ile temas halinde olursunuz.

  Öldüğünüzde de geride bıraktıklarınız belediyenin telefonunu çevirir türlü ihtiyaçlar için. Kurumdan bir ekip gelir Başkan Bey’in baş sağlığı dileklerini iletmek üzere taziyenize. Bir kolonya bir lokum… Doğduğunuzda yanınızda olan belediyeniz, siz ebedi âleme göçüğünüzde de yakınlarınızın yanındadır ve onları yalnız bırakmazlar. Beşikte başlayan ve mezarda sona eren insan-belediye ilişkisi böylece tamamlanmış olur

  Arada daha birçok temas noktaları vardır fakat konumuz bu değil. 

Belediyelerin hepimizin bildiği kentin fiziki, estetik, güncel ihtiyaç ve inşa-ihya çalışmaları yanında kentlerin kültür hayatlarına dair de yapacakları, yaptıkları birçok şeyler var.

  Kültür-sanat deyince kitap fuarları, konferanslar, söyleşiler, konserler ilk akla gelen faaliyetler.

  Geçtiğimiz 26 Mayıs-4 Haziran 2023 tarihler arasında Altıylül Belediyesi 3. Kitap Fuarını düzenledi. Fuar dün sona erdi.

  Yusuf Kaplan, Hayati İnanç, Bestami Yazgan, Hakan Bayrakçı, Mete Yarar, Yücel Arzen Tufan gündüz, Pelin Çift, Miraç Çağrı Aktaş, Dilek Cesur, Beyza Alkoç, Tarık Tufan … ve daha birçok yazar ve sanatçı eserleri ve söyleşileriyle kitap fuarında yer aldı.

  Aslında çok da fena olmamasına rağmen, Yusuf Kaplan gibi bir değerin, bir fikir adamının ilimizde beklediği ilgiyi görmemesi, Balıkesir'de yaşayan mahallemiz insanlarının halini ortaya koyması bakımından önemli bir gösterge ve çok üzücü.

Çok daha yoğun bir ilginin olmasını isterdim, beklerdim.

  Fuara katılan yazarlardan, -farklı kuşaklardan olmamızla ilgilidir sanırım- kimi genç yazarların gördükleri yoğun ilgiye şaşırmamı kuşağımın farklı olmasına ve bu husustaki cehaletime veriyorum.

  Yücel'i Arzen konserinin büyükçe bir bölümü Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in eserlerinden oluşuyordu. Üstadın eserlerinin bu şekilde seslendirilmesi çok önemli bir hizmet. Çünkü Üstad Necip Fazıl bizim cenahın ve kuşağın ve daha nice kuşakların fikir dünyasını yoğuran çok önemli bir değerdir. Böyle bir ustanın eserlerinin bestelenmesi, seslendirilmesini çok önemli bir hizmet olarak görmekle beraber, müzik türü bakımından biraz yabancı kaldığımı söylemeliyim Yücel Arzen’in Alevi- Türkmen ve (yanılmıyorsam) Azeri-Kafkas tarzındaki eserlerini çok sevdim. Ayrıca birkaç eser daha  vardı hoşuma giden. Sanatın müzik dalıyla ilgili söyleyecek bir sözüm yok, çünkü bu konuda bilgim yok; sadece kişisel  beğenilerimden söz ediyorum.

  Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği (BAYŞAD) de dernek başkanı Gülçin Yurdakul'un girişimleriyle fuar alanında Altıeylül Belediyesince kendisine tahsis edilen iki standla yer aldı fuarda. Dernek üyesi yazar ve şairlerin yer aldığı standlar fuar boyunca boş kalmadı. Kültür-sanat alanında kelamı ve kalemi olan yerel kalem erbabı için de bir yer ayrılmış olması güzel bir şey.

  Ayrı bir bahis açacak olmakla birlikte, burada da, benim de üyesi bulunduğum BAYŞAD'a sağladıkları bu imkân nedeniyle, kültürün, ilmin-irfanın, gençliğin ve Kitab’ın her zaman yanında yer alan Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı Bey’e ve gayretleri nedeniyle Dernek Başkanı Gülçin Hanım'a teşekkür edelim.

  Görevde bulunduğu, kente kazandırdığı eserlere bakılınca, çok kısa süre sayılacak bir zaman diliminde tamamlayıp hizmete sunduğu tesislere neredeyse her üç-beş ayda bir yenisini ekleyen Altıeylül Belediye Başkanı Hasan AVCI, ilme-irfana, kültüre, kitaba, fakire, yoksula ayrılan bütçeyi zaman içinde fırsat buldukça arttırmış, bu hususta kısıtlamaya yönelmemiştir. İnsanın, fakirin, yoksulun, kültürün, kitabın söz konusu olduğu yerde imkânları kısıtlamak olmaz.

Çünkü Şeyh Galib’in

‘’ Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen

Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen!’’(*) beytine ifade ettiği gibi insan, ’alemin özü, kainatın göz bebeği’ dir. Çünkü, insanın hayat rehberi Kur’an-ı Kerim’in ilk emri de ‘’Oku!’’dur .

Olaya böyle bakar Hasan AVCI.

Yaptığı konuşmalarda sürekli ‘’Kentlerinizi imar ederken gençlerinizi ihmal ederseniz, ihmal ettiğiniz o gençler, imar ettiğiniz şehirlerinizi imha ederler.’’ şeklinde çerçevesini çizdiği anlayışının bir gereği olarak, neredeyse üç-beş ayda bir yeni yeni tesisleri ya hizmete açması ya da yeni yeni tesislerin temellerini atıyor olması bu bakışın bir tezahürüdür.

  Kültür merkezleri, kütüphaneler, konferans salonları, yaşam merkezleri ilçenin her bir semtine ayrımsız serpiştirilmiş hizmet veriyor bugün.

  Kentin kültür hayatına kazandırdığı çok değerli eserlerin sayısı belki de 20'yi buldu.

  Kitap fuarının bu yıl üçüncüsüydü düzenlenen. Yaptığı bir konuşmasında söylediğine bakılırsa en az 5 yıl düzenleneceğini anlıyoruz kitap fuarlarının; ama düşüncem odur ki, Altıeylül Belediyesinin beş yıl art arda düzenlediği bir kitap fuarı 5'te kalmaz, o gelenekselleşmiştir artık. Sayın Başkan görevde olduğu sürece fuarlar devam edecek ve Balıkesir halkı binlerce kitapla buluşmayı sürdürecektir.

 Ülkemiz, insanımız, şehrimiz için taş üstünde taş koyana minnettarız. İnsanımızın ilimle irfanla donanması için ilim-irfan merkezi kentlerin inşası için çaba harcayan herkese, ilçemizde bu kutlu gayretin öncüsü olan Belediye Başkanımız Hasan AVCI'ya, ilgili birim ve katkı sunan belediye personeline teşekkür ediyoruz.

Nice kitap fuarlarında buluşmak ümidiyle…

Vesselam…

(*)Kendine saygıyla bak, çünkü âlemin özü sensin/Sen, kâinatın göz bebeği olan insansın. 

altieylul-kitap-fuari-2023_10